Лоши новини разтърсиха любителите на бисквитите. Крекерите и други сухи храни всъщност имат способността да съхраняват опасни бактерии като салмонелата в продължение на шест месеца, смятат изследователи от Джорджийския университет.
След извършени проучвания, експертите открили, че в тези безобидни на пръв поглед хранителни продукти бактериите могат да оцелеят сравнително по-дълго, отколкото те са предполагали.
За целите на своето изследване специалистите заразили с няколко щама на салмонела различни пълнежи на бисквити. След това складирали за известно време продуктите, подложени на изследване. По-късно те установили, че в някои от плънките бактерията е успяла да оцелее и след 6 месеца.
Това обаче не е единственото шокиращо разкритие, установяващо неподозирани източници на бактерии. Специалисти от университета на Валенсия са открили вредни бактерии в утайката на кафето, информира Росийская газета.
Вредителите били забелязани във всяка една от кафемашините, употребени в проучването. Освен това откритите бактерии демонстрирали устойчивост към високи температури.
Учените разкриват, че в голяма част от уредите за приготвяне на кафе те се натъкнали на ентерококи, псевдомонас и други бактерии, които не бива изобщо да се подценяват.
Специалистите подчертават, че резултатите от изследването не бива да всяват паника в хората, но все пак не трябва и да се подценяват. Ето защо те препоръчват кафемашините да се почистват старателно редовно.
Според експертите, в случай че дадено лице приема напитки от непочистена кафемашина, има опасност да развие инфекции, засягащи пикочните пътища и др.
Коментари