Край на добавянето на изкуствени подсладители в тортите, бисквитите и други сладкарски печива предлага Европейската комисия. Дали предложението ще се приеме, ще стане ясно след предстоящото гласуване в комисията по околна среда и храните на Европейския парламент.
От Европейската комисия твърдят, че използването на изкуствени подсладители е непродуктивно.
Назначено от комисията проучване показва, че храните, предназначени за диабетици, не отговарят напълно на предписанията, но въпреки това храните продължават да се разделят на такива за обща употреба и храни за хора със специални нужди.
Затова от ЕК предлагат да бъде забранено използването на аспартам, захарин и Е950. Европарламентът, от друга страна, не е съгласен с предложението.
Не сме съгласни със забраната. Много хора, сред които диабетиците, се нуждаят от ниско захарна диета. Не може да се вади нещо от пазара, преди да е намерен негов заместител, коментира френската евродепутатката Франсоаз Гросет.
До странното предложение се стигнало, след като Еврокомисията изтеглила проект за директива, регламентиращ употребата на хранителни добавки в продуктите и сега употребата на подсладители в сладкарството е поставена под въпрос, твърди още Гросет.
Отделни политически групи от Европарламента смятат, че с месото проблемът е по-сериозен. Те смятат да се противопоставят на Европейската комисия по отношение на влагането на фосфатни добавки в местните продукти, които се използват за приготвянето на дюнери и кебапи.
Депутати от Европарламента смятат, че етикирането на тези продукти ще е спорно и е възможно да доведе до подвеждане на потребителите.
Те се позовават и на научни изследвания, които са открили връзка между високото кръвно и сърдечните заболявания и консумацията на продукти, съдържащи фосфати.
Коментари