На 4-ти юли отбелязваме Деня на салатата Цезар. Според легендата мексиканският готвач Цезар Кардини (1896 – 1956), роден в Италия, е автор на прочутата салата Цезар.
Според историята, която се разказва в семейството му, той направил салатата, когато искал да изненада гостите на заведението си в Тихуана, по време на Деня на Независимостта.
Ресторантът постоянно сюрпризирал с кухнята си американци, на които им било дошло до гуша от Сухия режим.
Според дъщерята на Цезар оригиналната салата Цезар е с цели листа маруля, които се ядат с ръце, останалото се изяжда с вилица.
През 1948 г. семейство Кардини лицензира салата Цезар, но оттогава в цял свят се предлагат десетина варианта на оригиналното ястие.
Според рецептата, по която правят салатата в хотел Цезар днес, тя съдържа: листа от маруля, зехтин, нарязан на дребно чесън, сол, млян черен пипер, винен оцет, лимонов сок, сос Уорчестър, който е с дъх на аншоа, сварени жълтъци (в средата на 20-ти век е бил модерен вариантът със сурови жълтъци), настърган пармезан, крутони.
Дъщерята на Цезар, Роза, която е покойница, успява да превърне дресинга за салата Цезар на баща си в бизнес, от който цялото семейство печели милиони.
Вижте също как да направите перфектния сос Цезар.
Коментари