gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Разликата между бъз и бъзак

Разликата между бъз и бъзак

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Бъз, бъзак
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Билката тревист бъз се среща буквално навсякъде по нашите географски ширини. Може би поради този факт малцина са ѝ обърнали внимание. Често я наричат бъзак, бъзовляк или бъзуняк. Това обаче не е много точно.

В ботаниката под наименованието бъз се разбира всъщност дървовидният бъз. А тревистият бъз, който е ценен за здравето ни и с малки черни плодчета се нарича бъзак. Но практиката бъзакът да се нарича бъз е залегнала през годините и е изместила старото наименование.

Реално разликата между двата вида – тревист и дървовиден бъз, е само в размера. Докато бъзакът достига височина около метър, дървото израства на по-голяма височина. Узрелите плодчета на тревистия бъз стърчат нагоре в чепка, докато при дървовидния плодове висят надолу.

Широко разпространено е вярването, че тревистият бъз е отровен, поради което го избягваме. Истината е, че само зелените плодчета са токсични. Добре узрелите към края на лятото малки черни плодчета всъщност са лечебни. Те са меки и изпускат тъмен сок при натиск.

Черните плодчета са изключително богати на ценни за човешкия организъм вещества. В тях се откриват пектин, целулоза и антоцианови съединения, които имат способността да неутрализиратсвободните радикали. Приемът им способства за премахването на радиоактивни изотопи от организма, както и на тежки метали. Правилната обработка и съхранение са важни за запазване на витаминозния им заряд.

Голямо внимание изисква тази билка през зимните месеци. Тя носи на организма всички необходими микроелементи и минерали, които не достигат. Бори настинки чрез свойството си да сваля температура. Бъзът е достъпна билка за профилактика и лечение на всички грипни и простудни заболявания.

През есента плодчетата могат да се консумират свежи, а през зимата – сушени. Освен това може да си приготвите домашен сироп от бъз, който се приема всекидневно като профилактика срещу вирусите. Черните плодчета са незаменим имуностимулатор, който сваля кръвното налягане и благоприятства сърдечната дейност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати