Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Броколи и карфиол са отличен източник на сулфорафан

Броколи и карфиол са отличен източник на сулфорафан

МаринаМарина
Джедай
156
Броколи

Броколи и карфиол за зеленчуци от семейство кръстоцветни. Освен че са много вкусни, са и изключително полезни. Те имат способността да предотвратят появата на полипи, които могат да доведат до злокачествени заболявания на дебелото черво. И всичко това благодарение на едно химическо вещество, съдържащо се в тях – сулфорафан.

Това сярно съединение убива раковите клетки и така забавя развитието и разпространението на тумора. Освен това е доказано, че сулфорафан нормализира структурата на увредената ДНК.

В резултат са правени множество проучвания, доказващи ползите от консумацията на карфиол и броколи, като изследванията са проведени върху мишки. Избирани били такива с рак на дебелото черво, към чиято храна е добавен сулфорафан. Резултатите били много добри, учените установили лечение на заболяването.

Броколите са подходящи при лечение на ракови заболявания и артрит. Тук сулфорафана блокира ензим в тялото, вредящ на структурата на хрущяла, като ни предпазва от остеоартрит. Похапването им намалява нивата на лошия LDL холестерол, а заради мощните им антиоксидантни свойства се препоръчва консумацията им в по–големи количества.

Разбира се, не е необходимо да се прекалява с приема - съветите са да участват няколко пъти седмично в менюто, за да се предпазим от тези рискове. Същата съставка има и антидиабетична и антимикробна активност.

Броколи и карфиол

Ползите от включване в менюто на карфиол са същите, както и при броколи. Той отново съдържа сулфорафан, който, ако се смеси с куркумин, може да предотврати развитието на рака на простатата. Също този зеленчук потиска развитието на тумори на млечната жлеза и гърдата.

А нови изследвания откриват и други съединения в карфиола, които имат антиракови свойства. Това са индолите и изотицианите, които също предотвратяват развитието на злокачествените заболявания като рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, черния дроб, белите дробове и стомаха.

Към преимуществата от консумацията на карфиола спадат и подобряването на артериалното налягане и функцията на бъбреците. Освен това този зеленчук подпомага мозъчната функция, детоксикира организма и е много богат на витамини и минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest