Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни запеканки с карфиол и броколи

Вкусни запеканки с карфиол и броколи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Запеканка с броколи и карфиол

Запеканките с броколи и карфиол се правят бързо, те са подходящи за лека вечеря или за гарнитура за печено месо. Запеканките са подходящи за случаи, в които ви дойдат неочаквани гости.

Необходими продукти: 800 грама карфиол, 500 милилитра течна сметана или 200 милилитра сметана и 200 милилитра прясно мляко, 150 грама кашкавал, 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица масло, сол и черен пипер на вкус.

Карфиолът се накъсва на цветчета. Сварява се във вряща подсолена вода за десет минути. Отцежда се. Нарежда се в тава, намазана с мазнина.

Кашкавалът се настъргва на едро. Маслото се разтопява, добавя се брашното и се запържва леко. Добавя се сметаната и се кипва. Добавя се кашкавалът и се нагрява, докато не се разтопи. Посолява се и се подправя с черен пипер.

С този сос се залива карфиолът. Пече се на 180 градуса около половин час.

Пиле с броколи

Лесно се прави и запеканката от броколи. Необходими продукти: 500 грама броколи, 250 милилитра сметана, 4 яйца, 150 грама кашкавал, масло за намазване на тавата, галета за поръсване на тавата, сол и черен пипер на вкус.

Броколите, накъсани на съцветия, се сваряват десет минути във вряща подсолена вода и се отцеждат. Смесват се сметаната, яйцата и настърганият кашкавал. Добавят се солта и черният пипер.

Тавата се намазва с маслото и се поръсва обилно с галета. Нареждат се броколите. Заливат се със соса и се оставят за половин час в предварително затоплена на 200 градуса фурна. Сервира се топло като гарнитура или основно ястие.

При желание можете да направите запеканка от карфиол и броколи в равно количество. Всичко се накъсва на съцветия и се сварява за десетина минути в подсолена вода. Смесва се с 3 разбити яйца, 250 милилитра заквасена сметана, 50 милилитра прясно мляко, 100 грама настърган кашкавал, подправки на вкус и се пече на фурна до порозовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest