Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за вкусни зеленчукови запеканки

Идеи за вкусни зеленчукови запеканки

Идеи за вкусни зеленчукови запеканки

Надали има домакиня, която да не знае как се приготвят запеканки с картофи, ароматно месо, поръсено с кашкавал, тиквички, ориз и други зеленчуци, но ако искате да избегнете традиционните ястия, е добре да се научите как да излезнете от стереотипа.

Ето няколко лесни за изпълнение рецепти за запеканки, които можете да изпробвате през свободното си време и да очаровате своите близки:

Спаначено суфле

Необходими продукти: 1. 5 кг спанак, 1 малко пакетче масло, 40 г пармезан, 200 г прясно мляко, 7 с. л. брашно, 6 яйца, сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, няколко стръка копър или див чесън.

Начин на приготвяне: Изчистеният и измит спанак се сварява, отцежда се и се пасира. Отделно брашното се запържва в маслото, добавя се млякото и след като съдът е махнат от котлона се слагат разбитите жълтъци. Всичко се разбърква, добавя се спаначеното пюре, сол, черен пипер и индийско орехче на вкус и разбитите белтъци. Изсипва се в тавичка и малко преди суфлето да се запече, се слага и настърганият пармезан. При сервирането се поръсва със ситно нарязан копър или див чесън.

Овчарска запеканка

Идеи за вкусни зеленчукови запеканки
Снимка: Зори

Необходими продукти: 450 г зрял боб, 500 г кромид лук, 1 морков, 250 г домати, 150 г олио, джоджен, магданоз и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се оставя от предходния ден във вода да се накисне. След това се сварява заедно с нарязаните лук и морков. Когато е готов се подправя с дджоджен, маданоз и сол на вкус. В тава се подреждат ред боб и резени домат, залива се с олио и се запича до пълна готовност. Поръсва се с малко пресен магданоз.

Плакия от карфиол

Идеи за вкусни зеленчукови запеканки

Необходими продукти: 1. 5 кг карфиол, 160 г олио, 3 моркова, 3 глави лук, 1 парче целина, 3 домата, 4 скилидки чесън, 1/2 лимон, 3 с. л. брашно, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на цветчета и се сварява заедно с нарязаните лук, моркови, чесън и целина. Зеленчуците се отцеждат и се слагат в тавичка. Нареждат се доматите. Брашното се размива със студена вода и към него се добавя олиото и сокът от лимона. Зеленчуците се поливат с тази смес, подправят се и се запичат във фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest