Български учени от Селскостопанската академия в гр. Пловдив разработиха първия български сорт броколи. Името му е „ИЗК Искра“. Всички, които искат да се сдобият със семена от него, могат да го направят като се обърнат към Института по зеленчукови култури „Марица“ – гр. Пловдив.
Българските броколи са съвместна научна разработка на проф. Галина Певичарова, доц. Галина Антонова от научното звено към Селскостопанската академия и доц. Красимир Михов от Аграрния университет в Пловдив.
Създаделите на този изключително полезен за хората зеленчук, са се съобразили в максимална степен с особеностите на местния климат, почви, както и вкусовите предпочитания на населението.
Новоразработения сорт броколи е предназначен за късно полско производство. Желаещите да отглеждат български броколи трябва да засеят семената през юни. Разсаждането на поникналите броколи става в края на юли, като времето му на отглеждане съвпада почти напълно с това на главестото зеле.
Според агрономите вегетационният период от засаждането на събирането на готовата реколта е около 75-80 дни. Останалите вторични цветни глави се събират по края на вегетацията поетапно.
Очаква се българските броколи да достигнат тегло между 300 и 500 грама на глава. Главите на българския сорт се състоят от дребни или средни цветни бутони, а в пазвите могат да се образуват много на брой вторични глави с тегло до 150 грама.
Очакванията на екипа, разработил първия български сорт броколи, са той бързо да се наложи сред зеленчукопроизводителите у нас. Според Д-р Стойка Машева от Селскостопанската академия, българския сорт броколи се отличава с голяма устойчивост към нападение от мана.
Листата му не представляват интерес за вредители като листогризещи гъсеници и въшки, което е добра предпоставка за възможно най-екологично отглеждане на този зеленчук.
Подобно на друг уникален продукт на пловдивските учени - доматите „Пловдивска каротина“, българското броколи „ИЗК Искра“ е двойно по-наситено с антиоксиданти и Витамин С, в сравнение с подобни вносни продукти.
Тези качества, съчетани с превъзходния му вкус, го правят подходящ прясна консумация, топлинна обработка или замразяване.
Специалистите препоръчват консумацията на поне три порции броколи седмично, като профилактика срещу редица заболявания в т.ч. артеросклероза, диабет и различни онкологични заболявания.
Коментари