Напоследък в секциите за млечни продукти по магазините се появи нов вид кисело мляко със звучното и красиво наименование Наринѐ.
Наринѐ е арменско женско име, което порфесор Левон Ерзинкян дава на произвежданото от него и разпространявано в тогавашния СССП от 1964 г. насам кисело мляко с ацидофилни бактерии. През 1986 г. Япония купува щама и също започва да произвежда ацидофилно мляко.
Какво е ацидофилно мляко?
Мляко, заквасено с живи ацидофилни бактерии – едни от най-важните за човешкия организъм. За разлика от познатите ни пробиотични бактерии (например Lactobacillus Bulgaricus), които живеят във външната среда, Lactobacillus acidophilus се заселва в стомашно-чревния тракт на човека от самото му раждане.
Ако нещо не ги унищожи, те ни съпътстват през целия ни живот, като се грижат за здравето ни по забележителен начин – преработват храната във витамини, микроелементи и други полезни вещества, които да стигнат в подходящ вид до всяка клетка на тялото.
Млякото Наринѐ съдържа още инулин и пектин – основна хранителна среда за бифидобактериите в стомашно-чревния тракт.
Киселото мляко Наринѐ е подходящо за ежедневна употреба за всички възрасти. Препоръчително е да се употребява без термична обработка, за да останат бактериите живи.
Коментари