gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»ЕС обмисля забрана на руската водка и хайвер

ЕС обмисля забрана на руската водка и хайвер

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1302
хайверт
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Европейският съюз обмисля да забрани вноса на хайвера и водката от Русия, като част от новите санкции, налагани на страната заради размирното положение в Украйна.

Ако забраната стане факт, в страните от Евросъюза няма да бъдат внасяни руските водка и хайвер, които са знакови продукти за страната и се смята, че тази санкция ще разклати икономиката им.

От Москва обаче не показват, че са изплашени от заканите на Съюза. В Русия междувременно обявиха, че ще наложат нов етикет за водките, произвеждани в страната.

Старата маркировка от Водка до 0.5 литра ще бъде заменена с маркировката Водка до 0.375 литра и водка до 0.5 литра.

Руска водка

Промяната на етикетите бе приета от руските власти на 1 март тази година, като до 1 ноември бутилките със старите етикети трябва да са изчистени от пазара.

Проучване на нашите пазари показва, че тази година българите предпочитали да си хапват по-често луксозни храни като хайвер, вместо традиционните ястия за нашата трапеза като пълнени чушки.

Любимата ни иначе мусаката и пълнените чушки били изместени от блюда като руски хайвер, скариди и миди. Това показва, че вкусът на нашенеца доста се е изменил в последно време.

Изнесените данни са от проучването на пазара на риби и аквакултури, изготвено от Министерството на земеделието и храните.

Миди

Вносът на консерви с луксозните стоки е скочил с около 30%. Увеличение се наблюдава и при износа на наши рибни продукти в чужбина. Зад граница сме продали с 200% повече рапани и с около 120% повече миди.

Експертите дори прогнозират, че догодина в страната ще има бум мидените ферми. Голяма част от тях ще бъдат подпомогнати от европейски средства за развитие.

Тази година морските дарове и рибата у нас стигнаха рекордни цени заради по-слабия улов и намалените квоти. Тази година година цената на морските продукти скочи със средно 15%.

Най-голям улов у нас има на цацата и копърката, които формират 90% от общия улов на страната. Голям интерес се наблюдава и към бялата пясъчна мида, чийто добив е скочил с цели 1000% до 10.6 тона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest