Сандвичи с изтекъл срок на годност, храни, съдържащи опасни Е-та, подобрители и ароматизатори бяха открити при две изненадващи проверки на БАБХ в пловдивски училища.
Проверките на Нова телевизия и Българската агенция по безопасност на храните показват, че децата консумират много вредни храни, докато са на училище.
Първата изненадваща проверка е била в една от гимназиите в центъра на Пловдив – Паисий Хиленадрски. Още с отварянето на хладилника инспекторите установяват първото нарушение – замразени пици, опасни за консумация.
В пиците се съдържали доста Е-та, антиоксиданти, подобрители, консерванти, оцветители, което е недопустимо.
На училищната лавка беше съставен констативен протокол с акт за забрана и протокол за отговорно пазене на хранителните стоки.
В следващото училище инспекторите щателно проверяват какво съдържат сандвичите и откриват, че срокът на годност на част от тестените закуски изтича. Това всъщност е и най-честото нарушение, с което се сблъскват.
Повечето от тестените закуски се развалят бързо – в рамките на 24 часа, заради което често се случва в училищните лавки да се предлагат закуски с изтекъл срок на годност.
Сандвичите във второто училище не бяха съхранявани в хладилник, както гласи наредбата, а при стайна температура. Това е недопустимо според Агенцията, тъй като в сандвичите има кашкавал и колбас, които изискват по-ниски температури на съхранение.
Собственик на една от училищните лавки заяви, че има голяма несправедливост в Закона за здравословното хранене, защото под прицела на наредбите не попадат същинските нарушители.
Собственикът казва, че наредбата забранява продажбата на чипс и вафли в самото училище, но на 10 метра от неговия вход, търговци спокойно предлагат забранените храни на децата и по този начин забраната се обезсмисля.
И именно заради това учениците продължават да се хранят нездравословно.
От Агенцията по безопасността на храните заявяват, че заради откритите редица нарушения проверките в училищните лавки ще станат ежеседмични.
Коментари