Храната, сервирана в училищните столове и детски градини, е пълна с консерванти, оцветители и е приготвена в помещения с ниски нива на хигиена, показа репортаж на БНТ.
По-голямата част от продуктите, с които се готви обядът на децата, са вносни. Не малка част от тези продукти се използват нецелесъобразно, така че след това да се изхвърля стока, която е годна за консумация.
Оказва се още, че в повечето случай никой от служителите в образователните институции не се интересува от качеството на храната, сервирана на учащите.
При проверки на Агенцията по безопасност на храните са съставени 24 предписания и 5 акта за нарушение на нормите само през последните няколко месеца.
Освен ниското качество на продуктите, инспекторите от Агенцията са глобявали училищните столове заради липсата на хигиена в кухните, където приготвят храната. Установено е, че служителите работят при не достатъчно чисти условия и със захабена посуда.
От Агенцията по безопасност на храните твърдят, че в законодателството са предвидените промени, с които да се подобри храненето на учениците в обществените институции.
Вносните храни, които разчитат на външен вид чрез оцветители и консерванти, трябва да останат в миналото, като в училищата се доставят повече произведени у нас стоки с доказано качество.
Предвидено е издаването на забрана, която да спре предлагането на храни, съдържащи консерванти, на училищна територия.
По-рано тази година бе гласуван закон, според който храната за децата в детските градини и училищата трябва да е произведени по Българския държавен стандарт.
Стигна се и до решението продуктите да са произведени в същата област като учебното заведение. Това ще улесни доставката и ще стимулира местното производство според прогнозите на Министерството на земеделието и храните.
Експертите се надяват, че промените ще намалят сигналите, които получават, за некачествена или развалена храна в учебните заведения, а менюто на децата ще бъде разнообразно и здравословно.
Коментари