gotvach.bg»Статии»Любопитно»Родният зехтин се оказа пълно менте

Родният зехтин се оказа пълно менте

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Зехтин екстра върджин
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

70 процента от зехтина, продаван във всички страни, изобщо не е качествен. Това показва скорошно проучване на американското министерство на земеделието. У нас обаче количеството на менте зехтина може да е още по-голямо, пише 24 часа.

Най-големи далавери се правят със зехтина, който се води за най-качествен или така наречения екстра върджин. По правило този вид би трябвало да е приготвен само от най-добрите маслини, като маслото се извлича по механичен път при температура от 27 градуса.

Заради високата цена обаче екстра върджин се произвежда и от не толкова подбрани маслини, като в състава на зехтина могат да бъдат открити още слънчогледово или рапично олио.

Преди година родната агенция по храните е открила в популярна верига голямо количество зехтин екстра върджин, който в действителност не бил такъв. След проведено разследване станало ясно, че въпросното масло е постъпвало с цистерни от Гърция и се е бутилирало в пловдивско село.

Зехтин

Агенцията по храните в България извършва проверки най-вече след подадени сигнали от потребители и заради това досега не се е състояла масова специализирана инспекция на пазара. В Европейския съюз обаче производството и търговията с течното злато е доста регулирана.

За зехтина съществуват цели седем регламента. У нас пък нещата, както винаги, са наопаки и в нито един нормативен акт не пише нещо конкретно за зехтина. Ето защо имаме пълно основание да смятаме, че количеството на фалшифицираното масло е повече от 70 процента.

Показателят, който определя качеството на зехтина, е киселинността. Според последния регламент за екстра върджин тя трябва да е под 0.8 процента. По думите на специалистите качественият зехтин може да бъде разпознат по цвета и вкуса.

Истинското масло трябва да е със зеленикав до кафяв цвят, а вкусът му се отличавал с горчив нюанс. Задължително условие е субстанцията да ухае на маслини.

Потребителите могат да отгатнат дали един зехтин е качествен, като го поставят в хладилник. Ако той не е менте, след 2-3 часа ще се сгъсти и побелее, а като се извади пак, след няколко часа ще си възвърне първоначалния вид, обяснява технологът по храните инж. Дробенов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
5q
5q
01.02.2016 08:45
Ааа, гадове, тук не дават да се пост-ват линкове.
0
0
5q
5q
01.02.2016 08:44
За този иде реч...
0
0
5q
5q
01.02.2016 08:43
Качествени и по-истински у нас зехтини са Costa D'oro (италиянският), Borges(испански, точно тъмно-зелен с леко горчива жилка), гръцките от о.Крит са хубави (Elias), Carapelli (италиянски от Флоренция)и този, който е с марката на Карфур се оказа много хубав и истински, особено и когато е на промо цена (този дето е в ляво на снимката, двете бутилки) -
3
0
Христина
Христина
09.10.2014 17:37
Полезно - в много отношения, ама да бяха споменали и марките, че така ... Какво - да си закупим анализатори ли?
4
1
св
св
05.10.2014 11:52
Браво, полезна статия.
3
0