Какво не знаем за меда?
What you May Not Know about Honey
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво не знаем за меда?

Какво не знаем за меда?

МаринаМарина
Джедай
15684
Мед
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

За вкуса и ползите от похапване на мед може да се прочете много и навсякъде. Този стар естествен подсладител е изключително здравословен и консумацията му подобрява функцията на редица органи и системи в организма.

Знаете ли, че медът дава повече енергия от кафето? Научете се да добавяте по лъжица мед в чая, към сутрешната препечена филийка, по-малко преди тренировка и ще видите разликата. Ще бъдете по-енергични и мотивирани.

При болки в гърлото е всеизвестна ползата от похапването на мед. Той успокоява възпалената и раздразнена зона и намалява кашлицата.

Медът е с високо съдържание на антиоксиданти, които стимулират имунната система, особено ако добавите и малко лимон. Така през зимните месеци, когато простудните заболявания са на всяка крачка, консумацията на мед и производните му продукти могат да са от голяма полза за здравето.

И естествено към ползите на меда няма как да не се споменат способностите на този вкусен и сладък пчелен продукт да намалява телесното тегло. Това го прави подходящ при различни диети.

Чай

Ако стресът и натоварването ви идват в повече, няма да сгрешите вечер да похапвате по лъжица мед. Той успокоява нервната система и ви помага да се насладите на релаксираща вечер.

Пчелният мед е и с много добри антибактериални свойства. Подходящ е да се прилага върху рани и ожулвания. Нужно е само да се намаже нараненото място, при нужда може да се сложи и превръзка. Медът също има свойствата да намалява отока и болката.

Интересно приложение на меда е борбата му с досадния махмурлук. Медът съдържа естествени захари, които подпомагат функцията на черния дроб да преработва алкохола. Смесете малко мед с кисело мляко сутрин след ставане от леглото и скоро ще се върнете към нормалното ежедневие - и то без ужасното главоболие.

Друго полезно качество на меда е освежаването на дъха. Ако нямата под ръка ментов бонбон или друго средство за борба с лошия дъх, а имате мед, то непременно се възползвайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest