На 4-ти юли отбелязваме и Ден на екзотичния плод джакфрут. Растението произлиза от Индия и се нарича хлебно дърво, тъй като плодът се използва като заместител на хляб и ориз в много ястия. Среща се също така и на други места, сред които Бразилия и Тайланд.
За жалост, джакфрут не е от продуктите, които са разпространени на българския пазар. Не е напълно невъзможно да го видите, но бъдете сигурни, че ако това се случи, ще е цяло събитие. По-скоро е възможно да зърнете джакфрут при пътуване до далечна дестинация като Индонезия.
Ако все пак попаднете на растението, не се колебайте да го опитате. Има много ползи, заради които си заслужава да го вкусите, а в галерията ни можете да откриете някои от тях. Сигурни сме, че ще останете приятни изненадани от вкуса му.
1. Джакфрут е източник на фосфор, калций, калий, витамин С, витамин А, желязо, фибри.
2. Джакфрут се използва широко в кулинарията за приготвяне на супи, яхнии, салати, десерти, сред които карамел и сладолед.
3. Вътрешността на плода наподобява месо, затова се влага в много веган рецепти като заместител на животински продукти.
4. Джакфрут подобрява храносмилането, укрепва имунната система и бори възпаленията.
5. Джакфрут се разглежда като продукт, който може да помогне в борбата със световния глад, тъй като е чудесен заместител на свинското например.
Коментари