Сладкари в Германия започнаха с приготвянето на традиционния немски сладкиш – щолен, който задължително присъства на трапезата за Коледа в западната страна.
Въпреки че има около 3 седмици до Коледа, немските сладкари казват, щоленът се приготвя от сега, за да стане достатъчно вкусен до 25 декември.
Щоленът е първият коледен сладкиш, който се приготвя за празника. Той може да бъде приготвен, доста преди да бъде консумиран, тъй като може да престои в найлонова опаковка до 45 дни без да промени вкусовите си качества.
Студеният щолен се завива във фолио и плътен найлонов плик. Държи се на сухо и студено място.
Щоленът е традиционен за Германия коледен сладкиш, като се смята, че домакините го приготвят вече 540 години. Сладкишът е много вкусен, а изобилието от сушени плодове го правят и много полезен.
За приготвянето му ще са ви необходими 500 грама брашно, 100 грама захар, 7 грама суха мая, 250 грама прясно мляко, щипка сол, 2 ванилии, 50 грама сушени вишни, 30 грама сушени череши, 20 грама сушени сини сливи, 40 храма бадеми, 40 грама смлени орехи, 200 грама разтопено масло, кора от 1 портокал, кора от 1 мандарина, марципан и пудра захар за поръсване.
Всички продукти без марципана и орехите се заместват на тесто в дълбока купа. След като се замеси, тестото се оставя да втаса, докато не удвои обема си.
След това се разточва и върху него се изсипват орехите и марципана. Тестото се завива на две и се поставя в тава, покрита с хартия за печене.
Отгоре се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса още 1 час. След това щоленът се покрива с фолио, за да не изгори, и се пече при умерена фурна за около 50 минути.
Докато е още топъл, щоленът се намазва с масло и се поръсва обилно с пудра захар. След това се опакова в найлон и фолио, където може да престои чак до Коледа. Така ще можем да му се насладим за празника, без да се налага да се въртим часове наред около печката.
Коментари