Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Немски сладкари започнаха да месят коледни щолени

Немски сладкари започнаха да месят коледни щолени

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Щолен

Сладкари в Германия започнаха с приготвянето на традиционния немски сладкиш – щолен, който задължително присъства на трапезата за Коледа в западната страна.

Въпреки че има около 3 седмици до Коледа, немските сладкари казват, щоленът се приготвя от сега, за да стане достатъчно вкусен до 25 декември.

Щоленът е първият коледен сладкиш, който се приготвя за празника. Той може да бъде приготвен, доста преди да бъде консумиран, тъй като може да престои в найлонова опаковка до 45 дни без да промени вкусовите си качества.

Студеният щолен се завива във фолио и плътен найлонов плик. Държи се на сухо и студено място.

Щолен

Щоленът е традиционен за Германия коледен сладкиш, като се смята, че домакините го приготвят вече 540 години. Сладкишът е много вкусен, а изобилието от сушени плодове го правят и много полезен.

За приготвянето му ще са ви необходими 500 грама брашно, 100 грама захар, 7 грама суха мая, 250 грама прясно мляко, щипка сол, 2 ванилии, 50 грама сушени вишни, 30 грама сушени череши, 20 грама сушени сини сливи, 40 храма бадеми, 40 грама смлени орехи, 200 грама разтопено масло, кора от 1 портокал, кора от 1 мандарина, марципан и пудра захар за поръсване.

Всички продукти без марципана и орехите се заместват на тесто в дълбока купа. След като се замеси, тестото се оставя да втаса, докато не удвои обема си.

След това се разточва и върху него се изсипват орехите и марципана. Тестото се завива на две и се поставя в тава, покрита с хартия за печене.

Отгоре се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса още 1 час. След това щоленът се покрива с фолио, за да не изгори, и се пече при умерена фурна за около 50 минути.

Докато е още топъл, щоленът се намазва с масло и се поръсва обилно с пудра захар. След това се опакова в найлон и фолио, където може да престои чак до Коледа. Така ще можем да му се насладим за празника, без да се налага да се въртим часове наред около печката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest