По традиция в Дрезден всяка Коледа се пече най-големият щолен в цялата страна. Щоленът е традиционен германски коледен сладкиш, който представлява нещо като сладък хляб. За тази Коледа сладкишът бил с размер над 4 тона – точните му килограми са 4246 кг. Дължината на десерта била 4, 34 м и бил висок точно 96 см. Широчината на щолена е измерена 1, 76 метра.
Представяте ли си колко много продукти са необходими, за да се направи толкова голям сладкиш? Дрезденските сладкари споделят, че за вкусния щолен са използвани около 337 кг захар, 563 кг масло и над тон брашно. Щоленът, направен за Коледата на 2013 година е поставил нов рекорд за дрезденските сладкари – предишният рекорд бил през 2000 година, но тогава десертът бил едва 4.2 тона.
И ако си мислите, че продуктите, които са използвани не са особено качествени и целта е била просто да се направи голям щолен, за да запише нов рекорд, не сте на прав път. Фредерике Полу обяснява, че за традиционния десерт са използвани едни от най-добрите продукти – целта е била освен огромен, щоленът да стане наистина вкусен, както повелява традицията.
Използвани са домашно рафинирано масло, най-добрият вносен ром, както и възможно най-добрите стафиди. Освен най-добрите продукти, в направата на сладкиша са вложени и много любов и старание – и именно това го прави толкова специален, убеден е Фредерике.
Гигантският щолен е традиция в Дрезден – две седмици преди Коледа, се провежда Празник на щолена. На тези празници кулинари организират парад, за да могат да покажат на жителите на Дрезден, а и на гостите на града вкусния сладкиш.
Ако има желаещ да опита щолена, може да го направи – нужно е да си закупи парче от големия сладкиш. Всички средства, които се съберат отиват за благотворителност, твърдят организаторите.
Празникът на щолена през 2013 година е бил особено специален за всички жители на Дрезден, тъй като тогава са отбелязани 20 години от началото му и е влязъл в историята като най-стария документиран коледен пазар.
Коментари