Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Изловиха 2 тона незаконна риба във Варна

Изловиха 2 тона незаконна риба във Варна

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Риба

При масовите проверки около християнския празник Никулден служители от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) във Варна иззеха 2 тона незаконна риба от пазарите в морската ни столица.

Началникът на отдела в местната агенция Бейхан Хасанов съобщи, че са изловени 206 килограма калкан и 1.6 тона незаконна риба от други видове.

За допуснати административни нарушения са съставени 56 акта, като 2 от тях са за улов и превоз на калкан по време на забранителния период. Разрешената квота за тазгодишния улов на калкан във Варна е 18 709 килограма, като до момента тя е изпълнена на 70%.

Почистване на Риба

Хасанов обясни, че корабите, които са изпълнили своята квота, ще получат допълнителни разрешителни до цялостното ѝ изпълнение. С разрешение за улов на риба тази година разполагат 57 кораба.

Наскоро от Агенцията по безопасност на храните оповестиха, че ще изготвят „черен списък“ на производители и търговци, които системно предлагат некачествени храни.

Това е част от мерките за засилен контрол, които агенцията стартира преди празниците, като от служителите обещаха да извършват активни и засилени проверки през празничния период, когато се повишава купуването на храна.

На Пазар

Изпълнителният директор на агенцията Пламен Моллов обяви, че тази кампания ще продължи до Йордановден.

Големият стокооборот около коледните празници често изкушава търговците да нарушават закона, а потребителят трябва да да има гаранции за безопасността и качеството на храните, които купува.

Клиентите могат денонощно да подават сигнали и оплаквания за некачествени продукти на горещия телефон на службата - 0700 122 99.

Директорът на "Контрол на храните“ Любомир Кулински също посъветва българските потребители да купуват месо и риба само от регламентирани пазари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен