Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»На Месни Заговезни трапезата трябва да е само с месни ястия

На Месни Заговезни трапезата трябва да е само с месни ястия

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Кокошка

Днес според църковния канон се отбелязва Неделя Месопустна или Месни Заговезни, с което се поставя началото на Великденските пости. На днешния ден на трапезата трябва да присъстват само месни ястия.

Месни Заговезни винаги се отбелязват точно 8 седмици преди Великден и според традицията днес се яде за последно месо до настъпването на Възкресение Христово.

Името на празника идва от традиционната вечеря на Месни Заговезни, която трябва да включва само месни ястия. Според народния обред младоженците днес трябва да посетят кръстниците си и родителите на булката, като им занесат дарове от варена кокошка, обреден хляб и вино.

Традиционните ястия за Месни Заговезни са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с мас и баница с месо.

Свинско

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница и през нея до следващата неделя, когато са Сирни Заговезни, може да се ядат млечни продукти и яйца.

Едно от задължителните ястия за Месни Заговезни е баницата с мас, която е типична за зимния сезон.

За да я приготвите, ще са ви необходими 400 г брашно тип 500, 250 г краве сирене, 8 с.л. мас, 120 г масло, 200 мл вода, 3 яйца, 20 мл олио, две трети супени лъжици оцет, 1 ч.л. сол и половин чаена лъжица сода бикарбонат.

Първо се замесва тестото с водата, брашното, солта, содата, олиото и оцета. След това тестото се разделя на 8 топки, всяка от което се разточва на тънка кора.

Баница

Корите се намазват с мас и се нареждат една върху друга. След това тестото се разделя на две части като първата се разточва намазва се с мас, сгъва се на две и пак се намазва, докато тестото отново не заприлича на топка. Същото се прави и с втората част на тестото.

Двете топки трябва да престоят в хладилник около 3 часа. След това първата топка се разточва с размерите на тавата, в която ще бъде баницата. Поставя се в съда, а отгоре се поръсва със сиренето и яйцата.

Сместа се покрива с втората кора и се залива с разтопеното масло, след което се разрязва и се пече в силно загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest