Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Хляб във формата на подкова за Тодоровден

Хляб във формата на подкова за Тодоровден

редакция:
Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Питка Подкова за Тодоровден
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Тази година на 4-ти март посрещаме Тодоровден, наричан още Конски Великден. За празника се приготвя постна трапеза, на която задължително трябва да присъства обреден хляб.

Празникът е винаги в първата събота след Сирни Заговезни, последен ден от Тодоровата неделя. Тодоровден дава началото на пролетните празници в календара.

В деня, когато почитаме светите великомъченици Тодор Тирон и Теодор Стратилат, се нарежда трапеза от постни ястия от царевица, жито, боб, картофи, ориз, леща и гъби, които най-често се приготвят под формата на чорба.

Според поверието с Тодоровден се поставя краят на зимата и началото на по-топлите месеци. По традиция днес се организират надбягвания с коне, което напомня за обновяването на природата.

На този ден се меси обреден хляб, наречен колак, който трябва да е във формата на подкова, а върху него се поръсват скилидки чесън, орехи или сол. От обредния хляб се разнася по съседните къщи, за да могат жените да раждат лесно.

Тъй като свети Тодор се определя като покровител на раждаемостта, според традицията обредният хляб за празника се меси от най-младата булка в семейството.

Тесто

За да приготвите традиционния колак ще са ви необходими половин килограм брашно, 200-250 милилитра вода, 1 кубче мая, 2 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица сол и ситно смлени орехи за поръсване.

Замесването на тестото за питка за Тодоровден започва с брашното, което се сипва в съд, като в средата се прави кладенче. Вътре се поставя солта, захарта, оцета и се сипва 1 чаена чаша вода, омесвайки се с брашното.

След това замествате хубаво тесто с цялото брашното и водата. Оформяте го във вид на кръг и го оставяте да втаса за около 30 минути. Втасалото тесто оформете във вид на красива подкова.

Може да отделите част от него за украса като направите конче, детелина и слънце – символи на днешния празник, поставяйки ги върху хляба. Поръсете с ореховите ядки и печете във фурна на 220 градуса около 80 минути.

Ето и други ястия за Тодоровден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest