Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е ксилитол?

Какво е ксилитол?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
ксилитол
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.

Ксилитол /Xylit/ представлява белезникав прах, който се отличава със своята кристална структура. Ксилитол е известен още с наименованията Xylitol и Е967. Не притежава някаква особена миризма, но пък за сметка на това има сладникав вкус, който наподобява този на захарта.

Всъщност това негово качество го прави популярно вещество, тъй като често се употребява като еквивалент на захарта, а също и в някои медикаменти, спрейове за гърло, вода за уста и паста за зъби. С негова помощ се подслаждат и храни.

При допир с езика ксилитол оставя специфично усещане за хладнина. Ксилитол се разтваря успешно във вода. Не толкова добре се разтваря в етилен и оцетна киселина. Но пък се оказва устойчив през киселини и нагряване. Ксилитолът се среща в живата природа. Той е открит във влакнести зеленчуци и плодове. Според специалистите се среща още в кочаните на царевицата, а също и в дървета като брезата.

Ксилитолът е предпочитан еквивалент на захарта, тъй като не влияе на нивото на глюкозата в кръвта. Това го прави подходящ за хора, страдащи от диабет, а също и такива, които се опитват да намалят теглото си. Той се счита за безвреден и е подкрепен от органи като Научния комитет по храните към Европейския съюз. Ксилитът е одобрен и от FDA (Американската федерация за контрол над храните и лекарствата).

Употреба на ксилитол

Паста за зъби

Ксилитолът е вещество, което несъмнено се цени най-много в хранително-вкусовата промишленост. Благодарение на него могат да се произвеждат куп сладки изкушения, които ако се приготвят със захар, ще бъдат недостъпни за диабетици и хора с наднормено тегло. Ксилитолът придава сладък вкус на редица бонбони и дъвки.

Влага се при печива като бисквити, кексове, вафли, шоколади, сладоледи, кремове и др. Използва се за подсилване сладостта на плодови и зърнени десерти. Приложението му обаче не приключва само дотук. Употребява се и за овкусяване на сосове, майонеза, кетчуп, горчица. Може да присъства и в някои салами, кренвирши и наденици. Той се използва още за овкусяване на топли напитки и шейкове.

Ксилитолът е добре познат и на фармацевтите. Той се включва в различни медикаменти, витамини, хранителни добавки, разтвори и сиропи. Освен това Е967 се употребява и при направата на гелове, които да успокояват венците на бебетата, докато трае никненето на първите зъбки.

Дневна доза ксилитол

Ксилитолът е вещество, което многократно е било подлагано на експерименти. Все пак учените са открили, че възрастните не трябва да приемат повече от 50 грама ксилитол на ден. Малчуганите пък не бива да прескачат границата от 20 грама на ден.

Ползи от ксилитол

Съществуват мнения, че ксилитолът е безвреден и дори полезен. Специалистите отбелязват, че приемът му понижава с цели 80 % риска от кариес. Освен това веществото ефективно се бори с кариозни процес. Ксилитолът повлиява бактериите, намиращи се в устната кухина и пречи на тяхното развитие и размножаване. Употребата на ксилитол води до намаляване на зъбния налеп, който е виновник за образуването на зъбен камък в устата.

Дъвки с ксилитол

Изследванията показват още, че регулярното приемане на ксилитол стимулира производството на слюнка и повишава нейните защитни свойства. По думите на учените дъвките с ксилитол са полезни, тъй могат да попречат и на появата на ушни инфекции.

Оказва се също така, че приемът на ксилитол подсилва имунната система, предпазва от хронични дегенеративни заболявания и дори действа подмладяващо. Веществото има свойството да потиска вредни бактерии, включително и такива, които причиняват лош дъх, язви и рак на стомаха.

Опити с плъхове, приемащи ксилитол с храната си, показват, че Е967 предотвратява отслабването на костите и дори усилва тяхната плътност. Това дава основание на учените, да смятат, че веществото може да се ползва при производство на препарати за лечение на остеопороза.

Тъй като гликемичният индекс на ксилитол възлиза на 8.5, той не повлиява нивата на кръвната захар. Ето защо можем да заключим, че най-голяма полза от продукта имат хората, чиито организъм е чувствителен към приема на захар.

Вреди от ксилитол

Въпреки че ксилитолът се смята за безобиден, когато се приема в малки количества, той може да се окаже наш враг. Прекомерната и засилена употреба на веществото може да причини газове, гадене, болки в стомаха, повръщане.

Не е изключено също така някои хора да са алергични към него. Ето защо към консумацията му трябва да се подходи с внимание. В единични случи са се наблюдавали реакции като обриви, сърбежи, парене и възпаление в устната кухина.

Не можем да не споменем и още един факт относно ксилитола. Някои учени са на мнение, че засиленият прием на Е967 може да стане причина за повява на туморни образувания в тялото след известен период от време.

Така че родителите трябва зорко да следят за наличие на ксилитол в лакомствата, които малчуганите им похапват. Такива хранителни изделия не бива да се дават и на домашни любимци, тъй като някои от тях не биха понесли добре веществото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest