Агнешкото макар и традиционно, не е постоянно на българската трапеза за разлика от свинското и пилешкото. Въпреки многобройните ползи от консумацията на този вид месо в България на почит са свинските мръвки пилешките бутчета.
Хапваме агне покрай Великден и Гергьовден, а в останалото време от годината сякаш забравяме за това месо, а и понякога се намира много трудно прясно агнешко в магазинната мрежа.
Малко известен факт е, че консумацията на агнешко нормализира нивата на холестерола в кръвта, облекчава възпаленията и стабилизира сърдечния ритъм. Това се дължи на значително по-малкото съдържание на мазнини в него.
Това далеч не са единствените ползи от месото. То намалява възможността от развитие на атеросклероза и коронарна болест на сърцето. В него се съдържа конюгираната линолова киселина. За нея се знае от няколко години, че служи за превенция на рак и други възпалителни състояния. В месото има селен и холин, които също са много полезни в превенцията на различни онкологични заболявания.
Агнешкото е и богат източник на витамин В, който играе съществена роля в топенето на мазнините. В месото има голямо количество постни протеини, които спомагат за редукцията на килограми и намаляват риска от затлъстяване.
Консумация на агнешко месо е препоръчителна за бременни жени, твърдят специалисти. Благодарение на него може да бъде избегната анемия като повишава нивата на хемоглобина в кръвта на майката и повишава притока на кръв към бебето чрез плацентата.
Също така консумацията на това месо по време на бременност намалява риска от вродени дефекти при бебетата, най-вече малформации на невралната тръба.
И това далеч не са единствените ползи от агнешкото месо - ще останете изненадани, че то е богато на желязо и помага на жените след менструация и освен това намалява менструалните болки. Тъй като в него се съдържат и високи количества от витамин В12, то помага и се грижи за кожата и ви предпазва от високи нива на стрес и изпадане в депресия.
Поради съдържанието на калий и ниски нива на натрий агнешкото предпазва от бъбречни заболявания и инсулт. Протеините в агнешкото месо се разграждат бавно и оставят усещане за ситост през голяма част от деня. Съдържанието на калций в месото заздравява зъбите и костите.
Месото от овца насърчава производството на нови клетки като по този начин забавя стареенето.
Вижте също как да си приготвите:
- или вкусен агнешки врат.
Коментари