Много изследвания свързват яденето на определени храни с намален риск от деменция. Според последни данни възрастните на 50 години, които се придържат към основните елементи на средиземноморската диета в продължение на четири години, не са в риск да изпитат загуба на паметта.
Тестове с доброволци показват, че само след четири месеца на този тип хранителен план възрастните показват много добри когнитивни резултати, сякаш са средно с девет години по-млади, при четене и писане на скоростни тестове.
Ключът, успешната превенция на деменцията, е да ядете определени количества от всички основни продукти на средиземноморската диеата възможно най-често, като същевременно ограничавате приема на червено месо, преработени продукти и печива.
Кои все пак са храните, които намаляват риска от деменция? Вижте ги в следващите редове.
Сурови тъмнозелени листни зеленчуци
Тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и марули, имат повече стимулиращи мозъка антиоксиданти и витамин К. Опитайте да хапвате по една порция дневно.
Кръстоцветни зеленчуци
Броколи, карфиол и брюкселско зеле са с високо съдържание на витамин К и глюкозинолати, които имат антиоксидантен ефект. Включвайте поне три порции от 1/2 чаша в диетата си седмично.
Боровинки
Всички плодове имат положителен ефект върху здравето на мозъка, но доказано най-полезни са боровинките. Те съдържат флавоноиди, които активират мозъчните пътища, и са свързани с по-малко клетъчно стареене. Опитайте се да консумирате 1/2 чаша всякакви плодове три пъти седмично.
Фасул
Не е известно какво превръща боба, лещата и нахута в полезни за здравето на мозъка, но вероятно се дължи на комбинацията от антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Включете в диетата си 1/2 чаша като заместител на червеното месо поне два пъти седмично.
Ядки
Несолените ядки са с високо съдържание на антиоксиданти и здравословни мазнини. Орехите са особено богати на омега-3 мастни киселини, защитно за мозъка хранително вещество. Хапвайте 1/4 чаша ядки или две супени лъжици орехово масло дневно.
Риба
Смята се, че йодът и желязото във всички видове риба помагат за поддържане на когнитивната функция. По-мазните риби, като сьомга и пъстърва, също съдържат омега-3 мастни киселини, подсилващи мозъка. Хапвайте риба поне веднъж седмично.
Коментари