С нарастващата осведоменост за психичното здраве и свързаните с него състояния, ние осъзнаваме, че това е тема, която има спешна нужда от разговори. Всяка година на 21 септември се отбелязва Световният ден на Алцхаймер по целия свят, за да се създаде осведоменост за условията, симптомите, за които трябва да внимавате, рисковете, както и пътя напред.
В тази светлина се шуми и какво можем да направим в настоящето, за да намалим рисковете в бъдеще. Тук споделяме списък с 8 храни, които трябва да добавите към диетата при Алцхаймер, които могат да помогнат за подобряване на ума:
Зеленолистни зеленчуци
Тези храни са с високо съдържание на фолиева киселина и В9, което подобрява когнитивните способности и намалява депресията. Хапвайте къдраво зеле, спанак, марули наред с другите зеленчуци, които харесвате и консумирате системно.
Кръстоцветни зеленчуци
Броколи, карфиол, бок чой, брюкселско зеле и кейл съдържат фолиева киселина и имат каротеноиди, които понижават хомоцистеина (аминокиселина, свързана с когнитивно увреждане).
Бобови растения
Тези храни съдържат много фолиева киселина, желязо, магнезий и калий, които могат да помогнат за общата функция на тялото и задействането на невроните. Те също така съдържат холин, витамин В, който повишава ацетилхолина (невротрансмитер, критичен за мозъчната функция).
Горски плодове и череши
Тези плодове съдържат антоцианин, който предпазва мозъка от по-нататъшни увреждания, причинени от свободните радикали. Те също така имат противовъзпалителни свойства и съдържат антиоксиданти и много витамин С и Е.
Зеленчуци
Като тиква, тиквичка, аспержи, домати, моркови и цвекло. Те, ако не са препечени, съдържат витамин А, фолиева киселина и желязо, които помагат при проблеми с нервната система и мозъчната функция.
Омега-3
Доказано е, че хората, чиито диети съдържат ежедневни омега-3 мастни киселини, имат 26% по-малък риск от мозъчни лезии, които причиняват деменция, в сравнение с тези, които не го правят. Тези мастни киселини помагат на мозъка да остане в топформа. Можете да получите вашите омега мастни киселини от риба, ленено семе, зехтин или като вземете качествена добавка Омега-3.
Ядки
Бадеми, кашу, орехи, лешници, фъстъци и пекани - всички тези ядки съдържат Омега-3 и Омега-6, витамин W, фолиева киселина, витамин В6 и магнезий.
Подправки
По-специално канела, градински чай, куркума и кимион. Всички тези подправки могат да помогнат за разграждането на мозъчната плака и за намаляване на възпалението на мозъка, което може да причини проблеми с паметта.
Освен да ядете изброените по-горе храни, вие ще искате да намалите риска от заболявания, които могат да състарят мозъка ви - като затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и хипертония.
Коментари