gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Забраниха инстантните спагети Маги в Индия

Забраниха инстантните спагети Маги в Индия

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Instant Noodles
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Препоръчано за теб:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
Виж ››

Индийският хранителен регулатор издаде заповед за забрана на продажбата на инстантни спагети на Нестле от серията Maggi Instant Noodles.

Забраната беше наложена след поредица от тестове в различни щати на страната, при които в тях са били открити вредни съставки, както и завишено съдържание на олово.

Индийската агенция по храните и хранителните стандарти обяви в нарочна декларация, че е разпоредила на гиганта да изтегли от пазара в страната всички 9 одобрени варианти на Maggi Instant Noodles, както и да спре производството им.

Забраната беше въведена най-активно щата Ню Делхи, където беше наложена 15-дневна пълна забрана за дистрибуция и продажба на спагетите.

Очаква се ограничителната мярка да бъде възприета и от други индийски щати, които в момента изчакват провеждането на допълнителни тестове, преди да наложат забраната.

Здравният министър на щата Ню Делхи Сатендер Кумар Джаин обави, че правителството възнамерява да подаде съдебен иск срещу производителите Nestle Индия, обвинявайки ги в нарушаване на закона за храните в щата.

В страната дори беше даден ход на широка обществена кампания срещу тези продукти. По местните телевизии се въртят кадри с деца, които унищожават пакети с въпросните спагети, те ги хвърлят на земята и мачкат с крака.

Забраната да продажба на спагетите Maggi Instant Noodles ще нанесе голям удар върху компанията.

Тази марка спагети се е превърнала в любима за жителите на Индия и през последните няколко десетилетия е неизменна част от трапезата на индийците.

Готови спагети

Главният изпълнителен директор на Nestle Пол Булке е поискал лично да се запознае с резултатите от лабораторните тестове.

Той заяви пред журналисти, че произвежданите от компанията спагети са напълно безопасни и опасенията на властите са неоснователни, но са довели до среда на объркване на потребителите на продукта.

От ръководството на компанията заявиха, че объркването се е развило да степен, в която те предпочитат да изтеглят спагетите от рафтовете, независимо че са напълно безопасни.

Nestle обеща на всички индийски почитателите на инстантнтите спагети, че ще бъдат върнати на рафтовете, веднага щом проблемът бъде изяснен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest