Италианската кухня е една от най-популярните и предпочитани в цял свят. Акцент в нея са висококачествени и сезонни съставки от природата, които се съчетават и приготвят по рецепти, залегнали в кулинарията на Ботуша от векове. Едно от важните правила в италианската кухня е, че ароматите и вкусовете на ястията не трябва да бъдат изкуствено създадени с подправки или билки. Ако ги има, те трябва да са в премерени количества.
Италианската диета е изключително ефективна, като за 5 дни могат да се свалят до 4 килограма. На всичкото отгоре с този режим на хранене няма чувство за глад, като може да се поглезите с любимите спагети с вкусен сос по оригинална рецепта.
Започнете деня със закуска от филия черен хляб, тънко намазан с масло, гарнирана с 1 твърдо сварено яйце. Към 10 часа изпийте 200 мл нискомаслено прясно млеко. Обядът и вечерята се сливат, като имате право на 175 г спагети. Към спагетите добавете и прясна салата подправена с лимонов сок. Следобед, около 16 часа хапнете плодове според сезона. През целия ден трябва да изпиете 2 литра минерална вода, билков чай и черно кафе.
Спагетите, които влизат в италианската диета, се подправят с някои диетични сосове:
Сос с месо за спагети
Продукти: 80г телешко месо, 1 супена лъжица растително масло, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 червена чушка, 200мл зеленчуков бульон, магданоз и чубрица.
Начин на приготвяне: Задушете месото с растителното масло и малко вода. Когато омекне месото добавете доматеното пюре и дребно нарязаната чушка. Залейте с бульона и варете 5 минути. Подправете с магданоз и чубрица.
Вегетариански сос за спагети
Продукти: 60г кисело мляко, 1 супена лъжица сметана, 120 мл лимонов сок, връзка босилек.
Начин на приготвяне: Киселото мляко разбъркайте със сметаната, лимоновия сок и босилека ситно нарязан и стрит с дървена лъжица.
Сос Мимоза
Продукти: 2 супени лъжици кисело мляко, 3 супени лъжици бяло вино, 2 супени лъжици млечна майонеза, 1 яйце, 50 г бяла риба или рулца от раци, дивисил и копър.
Начин на приготвяне: Млякото разбъркайте с виното и майонезата. Разбийте на сняг яйцето и прибавете с леко бъркане към соса. Отгоре наръсвате със сварената риба. Подправяте със копър и девесил.
Неаполитански сос
Продукти: 500г домати, 2-3 скилидки чесън, 1 лъжица растително масло, магданоз, майорана, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне: Изпържвате счуканият чесън. Прибавяте нарязаните на дребно домати. Всичко варите до омекване. Накрая слагате подправките.
Нарежете 30г сирене “Фета” и сложете върху спагетите. След това залейте със соса.
Коментари