Още от времената на Древен Рим италианците се славят като познавачи на добрата кухня. От древността в кулинарните традиции на днешна Италия се е запазило предпочитанието месото да се приготвя цяло.
Пример за това е приготвянето на прасенцето, което не се нарязва на парчета, а се пече цяло, или пък приготвянето на месно рагу, при което месото не се нарязва на парчета, а се задушава цялото в доматен сос.
Освен средиземноморската риба, която според италианските традиции се приготвя само прясна, в ястията присъстват всевъзможни морски дарове - лангусти, скариди, октоподи, раци.
Всеизвестен е фактът, че предпочитаната от италианците храна са макаронените изделия, наричани паста. Има различни видове паста - равиоли, канелони, спагети, фарфали, макарони и какви ли още не видове, които се различават по формата и по начина на приготвяне.
Характерно за кухнята на Италия е и приготвянето на ризото. При него също има доста комбинации на основата на определен сорт ориз. Спагетите са предпочитано ястие от италианците.
За приготвянето на спагети Болонезе са необходими 240 грама спагети, 400 грама телешко месо, 400 милилитра месен бульон, 150 грама кашкавал, 120 грама масло, 50 грама лук, 2 домата, 20 грама зелени подправки, черен пипер и сол на вкус.
Спагетите се сваряват в подсолена вода. Изцеждат се и се овкусяват с разтопеното масло и черния пипер. Месото се нарязва на ивички и се запържва.
Добавя се лукът, след това доматите, нарязани на дребно, подправя се и се посолява. Залива се с бульона и се оставя да ври на слаб огън, докато месото стане готово.
Месото заедно с бульона се слага в чиния и отгоре се сипват спагетите. Докато са топли се поръсват с настъргания кашкавал или сирене пармезан.
Разбира се, няма по-популярно ястие в италианската кухня, от световноизвестната пица. При приготвянето й комбинациите с други продукти на практика са безбройни, но като правило е задължително използването на някой от видовете италиански сирена – пармезан, моцарела или пекорино.
Коментари