От общо 650 опасни за консумация хранителни продукти на нашите пазари Българската агенция по безопасност на храните е регистрирала, че 490 от тях са внос от южната ни съседка Турция.
Новината обяви доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Bulgaria ON AIR.
Специалистът съветва българските потребители винаги да четат етикета на продукта, преди да го платят, а най-много трябва да внимават с пазаруването на месни продукти.
Има случай, когато и Българският държавен стандарт не може да е гаранция за качество, тъй като никой не проверяват дали натуралните съставки в продукта отговарят на регламента, обявява Иванов.
По негови думи това е сред задълженията на БАБХ, но понеже от Агенцията не разполагат с лаборатория за достатъчно точен анализ, подобна проверка се оказва безсмислена.
Самият Сергей Иванов споделя, че не се доверява на продукти с етикет на БДС, тъй като му е известно, че има производители, които не спазват изискванията.
Диетологът Огнян Симеонов, от друга страна, съветва да търсим предимно фермерски продукти.
Винаги съм казвал на хората, че вместо да си купят най-скъпата кайма, могат да си вземат обикновено телешко или свинско место от най-близкия месарски магазин и сами да си ги смелят.
Симеонов също е категоричен, че трябва да сме внимателни при пазаруването на хранителни продукти, а не да взимаме най-евиното или първото, което ни попадне в полезрението.
Коментари