Българската агенция по безопасност на храните е започнала инспекция в цялата страна за качеството на сладоледа, който се предлага, и в самото начало на проверките е регистрирала нарушения.
Най-честите пропуски на търговците у нас са свързани с липсващото работно облекло на персонала. На някои места не са съхранявали сладоледите при задължителната температура от минус 18 градуса по Целзий, заради което са издадени две предписания.
По-ниската температура на съхранение, освен че леко разтопява сладоледа, предразполага и към по-бързото му разваляне.
Инспекторите на БАБХ ще проверяват още за срока на годност, придружаващите документи, задължителните здравни книжки за персонала и хигиената на обектите.
Доктор Силвия Каменова от Агенцията казва, че това са задължителните изисквания за всички обекти у нас, които продават хранителни продукти.
За сладоледа ще се следи и дали е пресен, понеже по регламент той не бива да се разтопява и след това да се замразява отново.
Експертът посъветва клиентите да си купуват сладолед само от регламентирани места и при съмнение за качеството на продукта да се свържат с Агенцията по храните на телефон 0700 122 99 или на официалния им сайт.
По време на проверките са взети и проби за лабораторни изследвания. Резултатите ще се обявят в края на акцията.
Инспекцията на БАБХ ще продължи в цялата страна, като ще бъдат проверявани обектите за търговия на едро и дребно, както и временните подвижни обекти като машините за сладолед. Само в София до момента са проверени над 50 обекта.
При установена липса на работно облекло се издава предписание, а липса на етикети и документи за произход търговецът се санкционира, като глобата започва от 2000 лева.
Коментари