Близо 1600 литра сурово прясно мляко бе задържано при великденските проверки на Българската агенция по безопасност на храните. Млякото е било внос от Гърция и в него са регистрирани високо количество на микроорганизми.
Лабораторните анализи са показали, че съдържанието на общия брой микроорганизми в млякото, идващо от гръцки ферми, е над допустимите норми и затова е било иззето от пазара.
В съответствие с изискванията на европейския регламент количествата са насочени за преработка в българско предприятие, където ще се произведат млечни продукти с период на зреене най-малко 60 дни.
А съвместните проверки на Агенцията по храните и НАП ще продължат и след великденските празници.
Екипи от инспектори проверява щателно дали храните, които традиционно слагаме на масата си за Великден – козунаци, агнешко месо и яйца са достатъчно качествени.
За да сте сигурни, че месото е произведено според регламентите, трябва да следите за здравната маркировка. Тя е показател за произхода на месото и показва, че то е било проверено, преди да попадне в магазина.
Засилени проверки на БАБХ ще има и около Гергьовден, когато традиционно също се приготвя агнешко. При установено нарушение глобата за търговеца е между 500 и 1000 лева, а ако нарушението се повтаря, санкцията стига до 3000 лева.
Коментари