Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Шотландия казва Не на ГМО-то

Шотландия казва Не на ГМО-то

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
ГМО царевица

ГМО културите, които през последните години предизвикват множество дебати, в бъдеще най-вероятно няма да се отглеждат в Шотландия.

Шотландия взе решение да забрани отглеждането генно-модифицирани култури на своята територия. Решението е свързано с желанието на страната да запази статута си на зелено и чисто място, заяви министърът на селското стопанство Ричард Локхийт, който беше цитиран от световни медии.

Оказва се, че Шотландия е взела предвид новите европейски правила, според които страните могат да не се съгласят с отглеждането на разрешени от Евросъюза генно-модифицирани култури.

Министърът на селското стопанство Ричард Локхийт изрази безпокойство, че едно евентуално разрешение за отглеждане на ГМО растения може да очерни образа на Шотландия, известна като чиста и зелена страна и да окаже неблагоприятно влияние върху продоволствения отрасъл, който носи големи приходи.

Решението на Шотландия трябва да е пример за останалите държави, които нямат нищо против отглеждането на ГМО насаждения. Припомняме, че културите от този вид предизвикват все по-яростни дискусии сред учените и обществеността.

ГМО ябълка

Много от тестовете, доказващи, че плодовете на тези култури са безопасни, биват заклеймявани като повърхностни и несериозни. В същото време други наблюдения върху генно-модифицираните плодове, зеленчуци и зърнени култури сочат, че проблеми има и рисковете не са никак имагинерни.

Проучване, направено в Обединеното кралство, показва, че опитни гризачи, захранвани с генно-модифицирани картофи, се сдобиват с туморни клетки и имат проблеми с черния дроб. Освен това при тях се наблюдава и влошено състояние на имунната система.

Други изследвания върху прасета показват, че храненето с царевица с изменени гени води до стерилитет. При кравите и пилетата пък има повишено ниво на смъртност.

Неблагоприятни въздействия на ГМО продуктите вече са забелязани не само върху животните, но и върху хората. Според експертите след навлизането на генно-модифицираната соя на британския пазар алергиите към тази храна рязко се повишават.

Учените също така предполагат, че под влиянието на чуждите гени растенията ще започнат да произвеждат вещества, които са вредни за хората по един или друг начин, но ефектът от всичко това ще се прояви едва след няколко поколения, което е още по-тревожно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest