Андроген
AndrogenAndrogen

Андроген

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Андроген

Андрогенът представлява хормон, който се отделя от надбъбречната жлеза и стимулира действието на мъжките полови органи, като същевременно подпомага развиването на вторичните мъжки полови белези. Най-добре познатият от андрогените е тестостеронът.

Тестостеронът има изключително важно значение за развитието на вторични мъжки полови белези, каквито са формиране на адамовата ябълка, увеличаване на мускулна маса, стимулиране на либидото, окосмяване и нарастване на пениса.

Видове андрогени

Освен добре познатият тестостерон, андрогените биват няколко вида. Първият е стероидният хормон дехидроепиандростенолон, който се синтезира от надбъбречната кора. Това е и основното вещество, благодарение на което се произвеждат естествените естрогени.

Следващият вид е андротестостерон, който се получава от прогестерон. Също като тестостерона притежава маскулинизиращ ефект – придава мъжествените белези, но с много по-слабо действие. Открива се в почти еднакви нива при мъже и жени.

Андростендиолът е стероиден метаболит се явява основен участник в секрецията на андрогена. Дехидротестостеронът е метаболит на тестостерон, но притежава по-силен ефект от него. Произвежда се в репродуктивната тъкан и кожата.

Последният вид е андростендионът, който се произвежда в тестиси, яйчници и надбъбречната жлеза. Благодарение на него се произвежда естроген.

Функции на андроген

Както стана ясно, основната функция на андрогените е да контролират и стимулират признаците на мъжественост. Андроген присъства във всички гръбначни организми. По сложен биологичен път той се свързва със съответните андрогенни рецептори в тялото. За първи път андрогенът е открит през 1936 година.

Приложение на андроген

Андрогените са познати още и като анаболни средства. Те се използват във фармакологията като хормонални медикаменти, които се употребяват основно от състезатели, използващи ги за подобряване на силата, бързината, гъвкавостта и издръжливостта.

Високи нива андроген

Окосмяване и Андроген

Високите нива андроген оказват влияние както върху психическото, така и върху физическото състояние на човек. По отношение на физическите проявления се наблюдават акне по лицето и гърба, омазняване на кожата, силна окосменост.

Психологическите ефекти се свързват с избухливост, невъзможност за самоконтрол. Нивата на андрогена повлияват върху поведението заради невронната чувствителност. Именно андрогенът помага за регулирането на либидото и агресията.

Употребата на някои стероиди и медикаменти могат да стимулират производството на твърде високи нива андроген, като по този начин нарушат нормалните му нива.

В тези случаи задължително трябва да се приемат протектори, които имат за цел да неутрализират и подпомогнат процеса на прием на андрогени, за да не се стига до нежелани странични ефекти.

Високите нива на андроген при жени се проявяват с ендокринни нарушения като акне и хирзутизъм. Прекомерната секреция на андроген намалява действието на естрогена, което причинява потискане на функцията на яйчниците и аменорея.

Тези жени страдат от затлъстяване, прекомерно окосмяване и дори наличие на мъжки белези. Високите нива андрогени могат да предизвикат синдром на поликистозните яйчници и безплодие.

Дефицит на андроген

Андрогени

Основните симптоми при недостиг на андроген в тялото на мъже включват ниска костна плътност или направо остеопороза, намалено либидо и проблеми с половите функции. Възможно е занижената енергичност също да е симптом за подобен дефицит.

Различни са причините, които могат да предизвикат недостиг на андроген. Най-често срещаните такива са прекаляване с алкохола, хемохроматоза, инфекция в областта на тестисите, излагане на радиация, прием на кортикостероиди.

Доказването на проблема се извършва чрез кръвна проба, но нивата на тестостерона варират през целия ден, което означава, че само един тест не би могъл да открие недостига. Трудното откриване на недостига се определя и това, че много други здравословни проблеми имат същите симптоми.

Според проведени изследвания едва един на девет мъже взема мерки срещу ниските нива на хормона, а причината е, че дори не подозират за съществуването на проблема.

Андроген и рак на простатата

Важна част от лечението на рака на простатата е потискането на синтеза на мъжките полови хормони, а основната цел е ограничаването развитието на раковите клетки. Това е лечение, познато като андроген отнемаща терапия.

Андрогените имат свойството да стимулират растежа на ракови клетки, поради което лечението е насочено към редуциране на мъжките полови хормони. Тази терапия не лекува рака сама по себе си, а се използва за подпомагане на основното лечение.

Хормоналната андроген отнемаща терапия има и редица странични ефекти като умора, напълняване, депресия, анемия, остеопороза, горещи вълни и импотентност, нарастване на тъканите на млечните жлези.

Статията има информативен характер и не замества консултация с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес