Захарта и захарните продукти са любима храна за много хора. Да не говорим, че понякога консумираме захар, без дори да знаем това. Захар има в продукти, в които дори не предполагаме - като сосове, маринати и др.
Въпреки че всички знаем, че яденето на твърде много захар не е добре за здравето ни, много хора разчитат на именно на този тип храни - бързи, преработени храни, съдържащи много захар.
Ето 5 причини, поради които честото налитане на сладко и твърде многото захар е лошо за здравето.
1. Може да доведе до увеличаване на теглото
Степента на затлъстяване се увеличава в световен мащаб и добавената захар, особено от напитки, подсладени със захар, се смята за един от основните виновници. Напитките, подсладени със захар, като сода, сокове и сладки чайове, са с високо съдържание на фруктоза - вид проста захар. Консумирането на фруктоза увеличава глада и желанието ви за храна повече от глюкозата, основният вид захар, който се съдържа в нишестените храни. Консумирането на твърде много добавена захар, особено от захарните напитки, увеличава риска от наддаване на тегло и може да доведе до натрупване на висцерални мазнини.
2. Може да увеличи риска от сърдечни заболявания
Диетите с високо съдържание на захар са свързани с повишен риск от множество заболявания, включително сърдечни заболявания - водеща причина за смърт в световен мащаб. Консумирането на твърде много добавена захар увеличава рисковите фактори на сърдечно-съдовите заболявания като затлъстяване, високо кръвно налягане и др. Яденето на много захар е свързано с повишен риск от смърт.
3. Свързано е с появата на акне
Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, включително захарни храни и напитки, е свързана с по-висок риск от развитие на акне. Храни с висок гликемичен индекс като преработени сладкиши, повишават кръвната Ви захар по-бързо от храни с по-нисък гликемичен индекс. Високо-захарните диети могат да увеличат секрецията на андроген, производството на мазнини и възпалението, всички от които могат да повишат риска от развитие на акне.
4. Увеличава риска от диабет
Световното разпространение на диабета се е увеличило повече от два пъти през последните 30 години. Въпреки че има много причини за това, съществува ясна връзка между прекомерната консумация на захар и риска от диабет. Диетата с високо съдържание на захар може да доведе до затлъстяване и инсулинова резистентност - и двете са рискови фактори за диабета.
Коментари