Населението на село Гарван, община Габрово, възнамерява да възроди стара традиция по преработка на плодове и зеленчуци. Хората са се захванали с възстановяването на старо кирпичено сушило за сливи, което някога се е използвало много често в този край.
На 30-ти август от 11.30 часа ентусиасти ще бъркат заедно кал и слама, за да направят емблематичните кирпичени тухли и ще поставят началото на сушилото за сини сливи.
В смелото начинание ще се включат майстори, зидари, местни жители, членове на читалище Христо Ботев 2008, както и представители на други читалища.
Желанието в село Гарван да има кирпичено сушило е свързано с копнежа по възстановяване на една отминала и може би позабравена от мнозина традиция.
Местните се надяват, че благодарение на новото сушило превръщането на плодовете в компоти, сладка и конфитюри ще остане на заден план.
Така ще се даде възможност за съхранение на храната по един по-здравословен начин. Освен това ще се разнообрази и менюто на хората.
Местните вече са разчистили зоната, където ще се разполага сушилото, а мястото около него е готово да се утвърди като приятен кът за отдих.
Изградена бе и ограда, а старият кладенец, който се намира тук, беше обезопасен. След като съоръжението бъде изградено, от него ще могат да се възползват както жителите на село Гарван, така и местните хора от останалите населени места, съобщава ДарикнюзБг.
Новоизграденото сушило за плодове е чудесен начин не просто да бъде възстановена една традиция, за която възрастните хора си спомнят с носталгия, но да се даде възможност за поминък на жителите в този край.
Разбира се, новата придобивка на село Гарван си има и други положителни страни.
Ползването на сушилото допринася най-вече за здравето, тъй като приготвените с негова помощ плодове ще запазят всички свои полезни вещества.
Освен това ще се спести вода и няма да се налага засилената употреба на захар, каквато има при направата на компоти и мармалади.
Благодарение на него ще бъде икономисано и електричество, което по принцип би се употребило за приготвянето на храна.
Коментари