Днес пържените картофи са любимата храна на децата и не само на тях. Може би ще ви се стори странно, че в началото на XIX век картофът е бил все още слабо известен в много страни.
На много места те са смятани за вид билка, която обаче не се знае за какво точно се използва. На хората не им хрумвало, че картофът трябва да се обработи топлинно, за да стане вкусен.
Освен че са вкусни, картофите са и много полезни. Ако ви измъчват киселини, гади ви се или имате хронично главоболие, пийте прясно изцеден сок от картофи. Пийте по половин чаена чаша 3 пъти дневно.
Първата доза се пие на гладно, втората - половин час преди обяд и третата – един час преди сън. След двуседмично лечение се прави почивка за 6 дни и после отново се повтаря пиенето на сок две седмици, като се пие само половин доза.
Ако картофеният сок се смеси с прясно изцеден сок от моркови и целина, това е идеално средство за прочистване на организма от шлаки. Четири супени лъжици дневно от този сок помагат при нервни разстройства.
При отекли ръце или крака изчистете картоф, настържете го на ренде, сложете една шепа от кашицата върху отока и го омотайте с бинт. След 20 минути свалете компреса.
Ако имате високо кръвно, често похапвайте картоф, който е печен, без да е белен. Това, че от картофите се дебелее, е мит, смятат френски диетолози. Всъщност се пълнее от калорийните масла, с които се приготвят вкусните кореноплоди.
Някои диетолози критикуват картофите заради голямото количество нишесте, но точно то помага на храносмилането. Нишестето в картофите стимулира синтеза на витамин В и под него въздействие се активизира обмяната на веществата.
Като резултат от този процес се явява намаляването на нивото на холестерол в кръвта.
Коментари