Как правилно да варим яйца?
Kako se pravilno kuvaju jaja?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да варим яйца?

Как правилно да варим яйца?

Как правилно да варим яйца?
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Варенето на яйца е трудно от гледна точка на това, че докато не ги обелим не може да сме сигурни колко твърди сме ги сварили. По-малко вероятно да се напукат по време на "приготвяне" са пресните яйца.

Това се дължи на по-ниското pH в белтъка, което кара белтъка да се придържа към вътрешната мембрана на черупките, "запечатвайки" ги заедно.

Кокошите яйца се слагат в съд със студена вода, ако ги сложите във вряща - ще се пръснат. За да не се напукат, в студената вода прибавете чаена лъжичка сол. По време на варенето яйцата трябва да бъдат покрити напълно с вода.

Има много ястия, които чисто визуално изискват рохко сварено яйце с течен жълтък. За да постигнете този ефект, имате нужда от 3 минути, след като водата заври. Рохкият жълтък, съчетан с твърдо сварен белтък, ще ви отнеме около 4 минути.

В случай, че сте сред любителите на твърдо сварените кокоши яйца, най-добре ги оставете за 8 минути, след като заври водата. Всяка минута, надхвърляща това време, ще „вкамени” яйцата ви и те ще станат безлични - с много светъл жълтък, който синее на места.

Как правилно да варим яйца?

Патешките яйца са истински екзотичен специалитет, който не се среща особено често по нашите географски ширини. Ако все пак сте се сдобили с подобни яйца, те трябва да се измият старателно със студена вода и сода бикарбонат, да се сложат отново в студена вода и да се варят не по-малко от 12 минути.

По съдържание на витамини, микроелементи, вкусови и хранителни качества, пъдпъдъчите яйца значително превъзхождат всички останали видове.

Полезните свойства на тези яйца са признати и от медицината. Редовната консумация на продукта е в състояние да облекчи протичането на някои неврози и психосоматични проблеми, включително и бронхиална астма.

За да ги сварите рохко, трябва да ги сложите за 1-2 минути във вряща вода. За разлика от кокошите, тези няма да се пръснат. Ако предпочитате да са сварени твърдо, необходими са 5 минути.

Гъшите яйца се измиват и се слагат в студена вода. Варят се в продължение на 15 минути на среден огън и в съд със затворен капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest