Дали ще бъде шаран или друг вид риба, по-голямата част от българите ще спазят традицията и за Никулден ще приготвят рибно ястие. Именно около празника обаче се появяват много некоректни търговци, заради които трябва да внимавате с предлаганата риба.
Най-предпочитан и за този Никулден несъмнено ще бъде пресният шаран. Дали е пресен или не може да съдите по цвета на хрилете – те трябва да бъдат червени, а не в тъмни отенъци или лепкави.
Годната за консумация риба трябва да е със запазена цялост. Това означава, че не трябва да има наранявания по нея. Люспите трябва да са гладки, лъскави и добре прикрепени за кожата.
Слузта по рибата трябва да е напълно прозрачна, а не мътна. Ако от нея се отделя неприятна мазнина, различна от характерния мирис на риба, не купувайте риба от този търговец.
Престоялата риба се познава и като прокарате пръсти по кожата ѝ. Ако оставят следи, рибата не е прясна. Очите на прясната риба са прозрачни и ясни, а не мътни.
Търговците на риба задължително трябва да разполагат с документ на произход на стоката, ветеринарно свидетелство и документи, разрешаващи търговията с риба, казват от БАБХ.
По-добре купувайте рибата цяла, а не на филета, защото ако е нарязана, по-трудно ще прецените дали е прясна.
От Агенцията по храните съветват да не купувате риба от съмнителни обекти като багажници на коли и нерегламентирани сергии, тъй като тези продукти не са проверени от контролните органи и чрез тяхната консумация може да изложите здравето си на риск.
От БАБХ ще проверяват всички обекти, предлагащи риба и на самия Никулден. Инспектирани ще бъдат водоеми за развъждане на риба, търговски обекти, обекти за производство и търговия на едро и дребно с храни, както и обекти от обществено хранене.
Ще се следи за стока на годност на рибата, температурата на съхранение и документите за произход.
Ето и някои рецепти за риба и рецепти за шаран.
Коментари