През януари 2016 година индексът на световните цени на храните спадна до рекордно ниски нива. Подобни стойности за последно бяха наблюдавани през 2009 година.
Според данните на Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации ООН цените на основните пет продукта - зърнени храни, месо, млечни продукти, растителни масла и захар, са паднали до рекордно ниски нива.
Общият им индекс е спаднал с 1.9 % в сравнение с декември. Резултатът е най-ниският от април 2009 година.
Най-осезаемо спадът в цените се отчита при захарта. Той е повече от 4 % по-нисък в сравнение с цифрата през декември. Това е първият спад след четири месеца на растеж. Той се дължи на факта, че се очаква добра реколта в Бразилия.
В същото време индексът на млечните продукти е намалял с 3%, а този на зърното и растителните масла – с 1.7 %. Месото също показва спад от 1.1% в сравнение със стойностите му през декември.
Спадът в цените не е учудващ. Основните хранителни продукти намаляват стойността си поради няколко основни причини. На първо място това е изобилието от селскостопански стоки.
След това следва продължаващото забавяне на световната икономика, както и засилването на долара в САЩ.
Коментари