С наближаването на пролетта неминуемо започваме да мечтаем за вкусните барбекюта на открито. За съжаление, не всеки има възможност за такъв комфорт.
В тесните градски апартаменти единствената опция за вкусно сготвено на грил е грил тиганът. Тези специфични съдове за готвене обаче изискват специални методи за почистване и грижа, които всеки трябва да знае.
След употреба грил тиганът има вид, за който не искаме и да си помисляме, докато хапваме вкусното домашно барбекю. Мазнината е полепнала навсякъде и дотолкова се е втвърдила, че вкусните спомени от вечерята бързо се изпаряват. Не трябва да е така, защото почистването на грил тигана е изключително лесно.
Загрейте леко тигана и посипете сол по дължината на ресните. С домакинска хартия разнесете хубаво солта по каналите на съда, още докато е на котлона.
Внимавайте да не се изгорите. Можете да изключите топлината, ако тиганът е достатъчно горещ. Търкайте, докато отстраните всичките остатъци от храна. За ваше успокоение, посипани със сол те падат почти веднага.
Изсипете солта след това и напълнете тигана с чиста вода от чешмата. Оставете го да престои пет минути и след това го оплакнете под чешмата. Не използвайте метална четка или тел за почистване, защото това може да нарани и трайно да увреди повърхността на тигана.
След като сте готови с миенето, подсушете съда с хавлиена кърпа. Изсипете една супена лъжица олио и хубаво я размажете по цялата му вътрешна повърхност със същата кърпа. След това тиганът е готов за съхранение, в готовност за нова употреба следващия път, когато ви се похапва грил у дома.
Друг начина за почистването на грил тиган е с морска сол. Направете паста като смесите солта с малко вода. Използвайте найлонова четка за изтъркване на останалите след готвенето остатъци от храна.
След като почистите тигана, размажете малко зехтин по вътрешната му страна и го оставете на котлона на слаб огън за около тридесет минути.
Коментари