Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Анатомия на ножа

Анатомия на ножа

Кухненски нож

Както фотографът се нуждае от апарат, а художникът - от четки и бои, така и вие имате нужда от добър нож в кухнята. За да станете добър готвач, трябва да имате качествени инструменти. Комплектът ножове, който си подберете, ще стане важен като пръстите за вас. Когато работите, всеки нож ще е продължение на вашата ръка.

Преди да пристъпите към закупуване на какъвто и да е вид нож обаче, е нужно да сте наясно с неговата анатомия, за да го изберете правилно.

Всеки нож се състой от следните части:

- Дръжка - Най добрите дръжки са от полисандър, тъй като това е твърдо и издръжливо дърво. Много от дръжките обаче са от дърво с покритие от пластмаса, занитено към продължението на острието;

- Нитове - Те придържат продължението на острието и дръжката заедно. Трябва да са гладки и на едно ниво с повърхността на дръжката;

Ножове

- Частта в дръжката - Тя е продължение на острието и навлиза в дръжката на ножа;

- Предпазител - Добрите ножове имат предпазител. Той помага за балансирането на ножа и не позволява на ръката ви да се плъзне по острието.

- Острие -Острието от високовъглеродна стомана ще запази режещия си ръб по-дълго от другите типове. Трябва да се уверите, че острието е изковано от един цял лист метал.

Острието на ножа е с три основни части, които се ползват за различни задачи - връхчето, средната част и задната част (петата).

Върхът се използва за рязане на дребни неща и деликатна работа. Повечето работа се върши от средната част, а петата е за грубо рязане и кълцане, тъй като тя е най-дебелата и тежка част от острието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest