Конопът е познат на човека от хиляди години, като в миналото растението се е използвало дори за направата на дрехи или въжета заради здравината, която притежава.
В днешно време конопеният протеин е доста често срещан в менюто на вегетарианците, но и не само. Конопеният протеин е с висока концентрация на калории, вода и белтъчини.
В 100 грама конопено семе се съдържат около 35 грама протеин, който се усвоява лесно от организма. Освен това той не съдържа никаква захар и холестерол. Богат е и на магнезий, цинк и желязо.
Друго много важно предимство на конопеното семе е наличието на аминокиселини и Омега-3 и 6 мастни киселини. Идеалното съотношение между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини е 1 към 3.38, а в конопеното семе те са в съотношение 1 към 3, което го прави единствената храна, съдържаща това перфектно съотношение.
Конопеното семе може да се консумира в различни варианти. Беленото семе може да се хапва директно, както и да се добавя към салати например. От небеленото семе може да се добие конопено мляко.
По запалените любители на конопения протеин могат да си приготвят освен конопено мляко и конопена майонеза.
Коментари