Омега-6 и омега-3 мастните киселини играят важна роля за здравето. За съжаление, много хора имат схващането, че трябва да приемат добавки и на двете групи мастни киселини. Това не е абсолютно вярно.
Склонни сме да забравяме, че повечето хора, които спазват западната диета, съдържаща поли- и мононенаситени маргарини, както и масла за готвене и овкусяване на салата, получават предозиране на омега-6. Ако използвате маргарин и слънчогледово олио в кухнята си, тогава има голяма вероятност да получавате повече от достатъчно количество омега-6 мастни киселини. Всъщност може да получавате прекалено много.
Проблемът с тези есенциални мастни киселини е, че не само трябва да сме сигурни, че ги включваме в нашите диети, но и че количествата, които ядем, са балансирани.
Изследователите са открили, че така нареченото съотношение омега-3 към омега-6 трябва да бъде около 1 : 5 за оптимално здраве. Това означава, че трябва да сме сигурни, че ядем 1 г омега-3 за всеки 5 г омега-6.
В последното десетилетие приемът на омега-6 в Европа се е увеличил драстично и много хора получават повече от достатъчно омега-6. Общият прием на омега-3, намиращи се главно в рибата и рибните масла, намалява драстично през годините, така че едва ли някога ще постигнем идеалното съотношение 1: 5. В много диети съотношението е 1:20 или дори 1:40. Ето защо е важно да се уверим, че ядем повече омега-3.
Имаме нужда от баланс, тъй като тези есенциални мастни киселини се конкурират помежду си в нашите тела за ензими. Ако ядете твърде много омега-6 и недостатъчно омега-3, само омега-6 ще се метаболизира и тялото ви няма да може да използва омега-3 мастните киселини. Такъв дисбаланс може да причини много видове заболявания.
Ако ядете достатъчно омега-3, според изследванията може да бъдете защитени от много заболявания и състояния като:
Сърдечни заболявания – омега-3 намаляват риска от развитие на сърдечно заболяване и могат да намалят риска от смърт от сърдечен удар с 30%.
Кръвни съсиреци – омега-3 правят кръвта по-рядка и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.
Хипертония – омега-3 понижават кръвното налягане.
Високи нива на мазнини в кръвта – омега-3 понижават нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
Рак на гърдата – високото съдържание на омега-6 и ниско съдържание на омега-3 може да предразположи жените да развият рак на гърдата.
Рак на дебелото черво и червата – омега-3 може да предотврати рак на дебелото черво.
Все повече научни доказателства сочат, че омега-3 мастните киселини са важни за човешкото здраве и нормалното развитие. Все по-ясно става, че човек, който следва стандартния за европейците хранителен режим с ниско съдържание на риба, е изложен на недостиг на омега-3 и дисбаланс в съотношението омега-3 към омега-6.
Богати източници на омега-3 са различни видове риба – скумрия, херинга, сьомга, риба тон, сардини, аншоа, пъстърва и есетра, както и рибени масла – масло от черен дроб на треска, масло от сьомга, рибено масло от риба тон. Растителни източници са ленено семе, рапица, орехово и соево масло.
Коментари