Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кажете и вие Да на ограничаването на опасни Е-та!

Кажете и вие Да на ограничаването на опасни Е-та!

МаринаМарина
Помощник Готвач
561305
Кажете и вие Да на ограничаването на опасни Е-та!

Български учени направиха петиция за ограничаване на разрешени за ползване опасни Е-та.

Доказали са, че тези добавки увреждат значително човешкото ДНК и могат да доведат до рак.

Става въпрос за Е250, Е143, Е132, Е127, кофеин и 4-амино-антипирин. Нека разгледаме малко по-подробно всяка от опасните Е-та.

Е250 (Натриевият нитрит)

Използва се за фиксиране на цвета и като консервант. Натриевият нитрит се добавя се предимно към пушените меса, рибата, хайвера, пилешкото месо и други. Съдържа много нитрати, които са известни, че са опасни за здравето на човека. Хранителната добавка е канцерогенна.

Е143 (Фаст грийн)

Е-та

Зелен оцветител, също толкова вреден. Използва се предимно в плодовите сокове, десерти, конфитюри, нектари, ликьори, туршии и други.

E132 (Индиготин)

Оцветител с тъмно син цвят. Използва се предимно за обагряване на газирани напитки, сладолед, бисквити, кексове, сладкиши, ликьори, хапчета, мастило, конфитюри, желета, плодови пулпове, пюрета, кокосово мляко, какаови и шоколадови продукти, дъвки, прясна риба и други. Причинява алергични реакции, задух, гадене.

E127 (Еритрозин)

Кажете и вие Да на ограничаването на опасни Е-та!

Оцветител със синкаво-розов цвят. С него се оцветяват предимно плодови продукти, бисквити, мараскини, конфитюри, желета, сладолед, бонбони, дъвки, пасти за зъби и други. Може да предизвика астма, да увреди човешките вътрешни органи. Също има канцерогенно действие.

4-ААР (Четири-амино-антипирин)

Оцветител, използван главно във фармацията. Уврежда човешкото ДНК.

Кофеин

Добавка използвана в кока-кола, кафе, чай, енергийни напитки, шоколади и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest