Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Типове менюта, които всеки ресторант ползва

Типове менюта, които всеки ресторант ползва

Меню

Менюто е листът с ястия, които се поднасят във всяко заведение. То дава възможност на клиента какво да си избере за ядене, плюс описание на очакваните аромати и вкусове.То е най-важният документ за всеко заведение за хранене.

Някой менюта предлагат много богат избор за състоянието на цяло пълноценно ядене. Типичните менюта предлагат по три ястия. Първо е предястието. То е топло или студено. Основното ястие е второто по ред. То по принцип съдържа протеин, който може да бъде месо, птица, риба, миди, тофу или някакво друго вегетарианско предложение. Важно е да има избор и за хората, които не ядат месо, вегетарианците, и за хора с алергии.

Третото ястие е десертът. Той може да бъде или топъл, или студен.Към него спадат сладоледи, сладкиши и кексове и плодове или селекция от сирена. По офоциалното меню за обед или вечеря включва поредица от ястия, като броят им може да бъде от три, та дори до 20.

Типовете менюта, които всяко заведение в зависимост от вида си използва, за следните:

- Фиксираното или статичното меню - то рядко се променя всеки ден. Този тип обикновено се предлага в училища, колежи или във вериги за бързо хранене, етноресторанти или франчайз ресторанти;

- Цикличното меню. То е разработено, така че се повтаря през определен период от време. Може да представлява различно меню за всеки ден от седмицата. Например, в тази сряда менюто ще е същото като миналата сряда. Този тип меню е добро за домове за стари хора, болници, колежи и училища. Може да бъде сезонно меню, което се променя през годината (пролет, лято, есен, зима) и така предлага на клиентите най-качествените продукти за сезона на най-добри цени. Това меню е страхотна оферта за частни ресторанти и хотели;

- Пазарното меню - зависи от това какво се предлага на пазара в конкретния ден, така че менюто може да се сменя всеки ден. Много от топготвачите предпочитат именно този тип менюта, защото така им се дава възможност за предизвикателства. Те могат да приготвят нови и интересни ястия, като всеки ден или всяка седмица ползват пресни, сезонни продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest