Каква е разликата между корма и мадрас? Може да Ви бъде трудно да изберете какво ястие да си поръчате в традиционен индийски ресторант, което да подхожда на индивидуалния Ви вкус.
Запознайте се с тези индийски специалитети и вече ще знаете кое ястие е за Вас и от кое да се въздържате да пробвате (някои от тях са доста люти).
1. Кърита
Традиционни ястия, много богати по съдържание. Приготвят се предимно със сос и по традиция се поднасят с ориз, който попива соса от ястието, или с хляб.
Леко люти кърита - това са леки кърита с кремообразни сосове, в състава на които често се използва кисело мляко, кокосови ядки и плодове като ананас, банан и манго. Ето някои от тях:
- Корма - агнешко, пилешко и скариди, мариновани в подправки и кисело мляко или сметана;
- Малая - включва гъсто кокосово мляко, което дава много вкусен кремообразен лютив сос;
- Кашмир - то се приготвя с ароматни подправки като канела, кардамон и карамфил. Има ясно различим, но мек вкус, защото в него няма люти чушки.
Средно люти кърита - те са малко по-остри на вкус. Включват джинджифил, индийско орехче, карамфил. Използват се сухи листа от къри, които придават отчетливия индийски вкус.
- Бууна - добре подправено къри с гъст сос, който включва счукан чесън, пресен джинджифил, лук, индийско орехче и карамфил;
- Дупиаца - означава два пъти лук. Половината лук е сварен и направен на пюре за соса, а останалият е нарязан и изпържен за гарнитура. По традиция се прави от агнешко.
- Роган Джош - богато агнешко къри с бадеми и пресни домати.
Люти кърита - кайенски пипер, пресни или сушени люти чушки със или без семена, черен пипер и синапено олио - именно тези съставки са тези, които възбуждат апетита.
- Виндалу - известно като много люто ястие, извънредно популярно, в което месото се маринова в оцет, подправки и люти чушки;
- Мадрас - също много популярно люто къри, но със сладко-кисел привкус. Съдържа джинджифил, кориандър и стрити на прах люти чушки;
- Цейлон - по-люта версия на ястието Кашмир. Дължи силния си пикантен аромат на лютите чушки, кориандъра, черния пипер и куркумата.
2. Пиле Тандури
Пилешко, приготвено в малка глинена фурна, в която температурата е висока и равномерно разпределена. Пилето в нея се приготвя бързо, а специфичният си аромат и червеникав цвят дължи на мариноването в пикантна смес на основата на кисело мляко и червена боя за храна или червен пипер.
3. Бомбайска патица
Това понятие е объркващо, защото всъщност това ястие представлява сушена риба, която се лови близо до Бомбай. Много е вкусна печена на грил или изпържена и след това натрошена върху друго традиционно ястие, като му придава солен и пикантен вкус.
4. Гарнитури
- Самбал - обикновено от сварени картофи и различни подправки;
- сос от манго - намачкано добре узряло манго в комбинация с кокосови стърготини и подправки;
- Чипс - приготвя се от пелети, които се сервират горещи;
- Идеалният ориз - просто сварен ориз, който поднесен до ястията със сос попива всички аромати и вкусове.
Ако се осмелите да опитате сами да си приготвите някое традиционно ястие, ще се уверите колко е лесно въпреки изобилието от подправки и особени наименования.
Днес в търговската мрежа могат да се открият и някои по-специфични продукти, необходими за приготвянето на индийски специалитети.
Коментари