Холистичното хранене се базира на холистичната медицина на Изтока - Аюрведа. При този режим на хранене е важно да не се ядат големи количества храна на един път, а да се разделя на няколко по-малки.
Важен е и начинът на консумация - бързото поглъщане без много дъвчене претоварва организма и причинява стрес.
Позволени храни при холистично хранене
- За закуска да се яде пресен плод, ядки или сирене. Не се препоръчва консумацията на тестени изделия;
- Зеленчуците, които консумирате за обяд и вечеря (салата), е желателно да са сурови;
- Да се избягва консумацията на бял ориз - за предпочитане е кафяв пълнозърнест ориз;
- Консумирайте бобови култури всеки ден;
- Салатите могат да са обогатени със семки и ядки.
Правила на холистичната диета
1. Консумация на пресни плодове и зеленчуци - съдържат всички полезни хранителни вещества, които при определена термична обработка някой от тях се губят. Те отговарят най-добре на нуждите на организма според сезона;
2. Важна е правилната комбинация на подправките, които използваме. Ако се комбинират правилно, те ще помогнат за детоксикацията на организма, ще засилят метаболизма и ще подобрят храносмилането. Особено ефектни са подправките в различни комбинации - канела, куркума, джинджифил, карамфил, кимион, шафран и кориандър;
3. Желателна е консумацията на зърнени храни всеки ден, тъй като те произвеждат достатъчно количество енергия, отговарящо за нуждите на организма. Такива са пълнозърнеста пшеница, царевица, ечемик, ръж и пълнозърнест ориз;
4. Използване на различни мазнини - нерафинирано сусамово, фъстъчено, синапено, царевично, бадемово, слънчогледово и маслиново олио;
5. Консумация на храни, съдържащи фибри - спомагат за изхвърлянето на неусвоената в храносмилателния тракт храна.
Коментари