gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вкусната малина помага срещу главоболие

Вкусната малина помага срещу главоболие

Малини

Вкусната и ароматна малина може да намерите по каменистите склонове, сипеи, горски сечища, из редките гори и храсталаци из цялата страна. Растението се отглежда и като градинско. Използват се листата и плодовете, когато малината е напълно узряла.

В народната медицина се употребяват като болкоуспокояващо средство.

Листата притежават запичащо противовъзпалително и бактериално действие, а плодът оказва антисептично, противоревматично, температуропонижаващо и потогенно действие. Повишава противотоксичната функция на черния дроб и устойчивостта на организма към вирусни инфекции. При настинка е препоръчително да се пие чай с малиново сладко или отвара от листата и плодовете на малината. Подпомага кръвообразуването.

В плода се съдържат стерини, които задържат развитието на атеросклерозата. Листата на малината се използват при стомашни болки, диария, кръвохрачене, силна и продължителна менструация, главоболие, за изпотяване при простуда, стомашни кръвоизливи.

Корените се прилагат при воднянка и треска. Препоръчват се за бани при хемороиди, кожни възпаления, гаргара при възпаление на гласните струни.

За вътрешно приложение се приготвя отвара:

2 супен лъжици от листата на малината се заливат с 500 г вряла вода. Оставя се да кисне 1 час. Пие се по 100 г 4 пъти на ден.

От корените

1 супена лъжица ври 10 минути в 500 г вода. Пие се по същия начин.

Сладко от малини

Сладко от малини

Изчистете 500 г малини и ги поръсете с 5 г лимонена киселина, разтворена във вода. Сварете в тавата сироп от 1 кг. захар и 200 г вода. Пуснете малините в сиропа и го варете на тих огън, като го разбъркате 1-2 пъти. Варете до сгъстяване. Разсипете го в буркани.

Компот от малини

За непосредствена консумация

Почистете и измийте 1 кг малини. Поръсете ги с ½ ч.ч. пудра захар и ги оставете на хладно място, докато се разтопи захарта. Отделно пригответе сироп от 1 ч.ч. карамелизирана захар и 2 ч.ч. вода. Докато е още горещ, залейте с него малините. Оставете компота да изстине и го сложете в хладилника. През горещите дни е добре да го поднесете с кубчета лед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest