Сезонът на вишните е тук, така че е добре да разберем кои са полезните съставки в този плод и защо би трябвало да го консумираме редовно и в големи количества. Вишните са изключително здравословни плодове.
Приложението им е разнообразно. От тях може да се направи сладко от вишни, компот от вишни, могат да бъдат замразени (ползват се за гарниране на торти и сладкиши с вишни) или да се консумират пресни.
Въпреки че малко се говори за това, вишните помагат на тялото да се защитава от много заболявания.
Ето и няколко причини, полезните вишни да намерят място във вашето меню.
Консумацията на вишни облекчава болките в ставите
Едно от полезните свойства на вишните е свързано точно с цвета им който е богат на антиоксиданти, които се съдържат и в гроздето. Тяхната роля е да неутрализират ензимите, които предизвикват различни възпаления в организма и да помагат за освобождаването на болката от ставите и мускулите.
Вишните поддържат здравето на дебелото черво
Този плод е богат на антиканцерогенни елементи, а резултатите от някои изследвания дори показват, че вишната действа превантивно и предпазва от възникването на тумори в дебелото черво.
Вишните подобряват зрението
Киселините във вишните съдържат големи количества бета каротин и витамин А, помагащи за запазване на зрението.
Хапването на вишни контролира холестерола
Вишните са много богати на пектин, който има превантивно действие срещу болестите на сърцето, кръвоносните съдове и регулира нивото на холестерол в кръвта.
Вишните подобряват съня
Вишните заедно с кайсиите, сливите и прасковите попадат в групата на плодовете, които съдържат най-голямо количество мелатонин, естествен хормон, който регулира процеса на сън.
Коментари