Дания обмисля предложение да се въведе данък върху червеното месо, след като правителствени експерти стигнаха до заключението, че изменението на климата е етичен проблем, съобщи Индипендънт.
Датският съвет по етика препоръчва първоначално да се въведе такса върху говеждото месо, а в бъдеще регулацията да се разшири върху всички червени меса. Според
Съвета данъкът трябва да се приложи върху всички храни в зависимост от влиянието, което производството им оказва върху изменението на климата.
Съветът гласува за предприемането на тези мерки с огромно мнозинство и сега предложението ще бъде внесено за разглеждане от правителството. В съобщение до пресата Съветът по етика каза, че Дания е пряко заплашена от климатичните изменения. Оказа се, че не е достатъчно да се разчита само на така нареченото „етично потребление”, за да се гарантира изпълнението на поетите от страната ангажименти към ООН.
„Датският начин на живот е далеч от устойчив по отношение на климата. Ако искаме да постигнем целта на Парижкото споразумение за запазване на повишаването на световната температура под 2 градуса, е необходимо да действаме бързо и да включим храните”, казва Съветът. И добавя, че е пресметнато, че само говедовъдството произвежда 10 на сто от глобалните емисии на парникови газове, като производството на храни като цяло прави между 19 и 29 на сто.
Според Съвета датчаните са морално задължени да променят хранителните си навици. Не е проблем да изключат телешкото от менюто си и все още да се радват на здравословен и питателен хранителен режим.
„За да има ефект, отговорността към вредящата на климата храна, като в същото време се допринася за повишаване на информираността относно предизвикателствата, които носи изменението на климата, тя трябва да е споделена”, заяви говорителят на Съвета Мики Гиерис. И добави, че това изисква обществото да изпрати ясен знак чрез регулиране.
В заключение може да се каже, че последните няколко месеца са тежки за любителите на червеното месо, след като Световната здравна организация предупреди, че консумацията му се свързва с риска от рак.
Коментари