Въпреки че е богат източник на протеини, консумацията на червено месо увеличава риска от инсулт, показва експертно проучване, цитирано от Ройтерс.
В изследването са анализирани данните на 11 000 души, чието здраве е следено в продължение на 23 години. Никой от участниците в проучването не е променял хранителните си навици в рамките на годините, през които са наблюдавани.
В края на изследването е установено, че доброволците, които от самото начало са заявили, че консумират повече червено месо, са увеличили риска от поява на сърдечен исхемичен инсулт с 47%.
При хората, които не са консумирали този вид месо, подобна тенденция не е установена. Няма и връзка между заболяванията и другите източници на протеини като пилешкото месо и морските дарове.
Въпреки че предишни проучвания откриват връзка между високопротеиновите диети и инсулта, резултатите са противоречиви. Настоящото изследване затвърждава схващането, че червеното месо крие потенциална опасност.
Няма проблем да се консумира червено месо - за предпочитане крехко, стига да е в ограничено количество, заявява ръководителят на медицинския екип доктор Бернхард Харинг.
Изследване на американски учени преди няколко години откри в червеното месо химикал, който според тях обяснява защо прекаляването с неговата консумация води до сърдечни заболявания.
Пред Нейчър медисин екипът от диетолози показа, че L-карнитинът в червеното месо се трансформира в химикала ТМАО, който увеличава нивата на лошия холестерол и по този начин застрашава сърцето.
ТМАО често е пренебрегван, но има значимо влияние върху метаболизма на холестерола, пояснява доктор Хейзън след получените резултати.
Препоръчителната доза от червеното месо е не повече от 70 грама на ден, съветват лекарите във Великобритания.
Коментари